Hoeveel Uur Duurt het om een Taal te Leren?

Hoeveel uur kost het om een nieuwe taal te leren als je een native Engels spreker bent? Laten we het ontdekken.

Hoeveel Uur Duurt het om een Taal te Leren?

Engels is de meest internationale taal ter wereld. Als je een native Engels spreker bent, kun je waarschijnlijk vrij comfortabel rondkomen in de meeste westerse landen zonder een woord in een andere taal te leren. Vooral in Europa kan het met genoeg geluk gebeuren dat iemand daar genoeg Engels kent om basiscommunicatiesituaties te initiëren en in stand te houden.

Maar natuurlijk, om verschillende redenen, persoonlijk, cultureel of werkgerelateerd, zul je jezelf moeten bevinden in de noodzaak om een vreemde taal te leren. De volgende natuurlijke vraag nadat je hebt besloten om een nieuwe taal te leren, is: hoeveel uur kost het om een vreemde taal te leren en vloeiend te worden?

Geschatte tijden om een nieuwe taal te leren

  • Afrikaans — 575 uur
  • Deens — 575 uur
  • Nederlands — 575 uur
  • Noors — 575 uur
  • Zweeds — 575 uur
  • Frans — 600 uur
  • Italiaans — 600 uur
  • Portugees — 600 uur
  • Roemeens — 600 uur
  • Spaans — 600 uur
  • Duits — 750 uur
  • Indonesisch — 900 uur
  • Maleisisch — 900 uur
  • Swahili — 900 uur

Voordat we verder gaan met een uitgebreidere lijst van talen en hoe lang het duurt om ze onder de knie te krijgen, zijn hier enkele dingen die je moet onthouden:

  • De gegevens zijn officieel — het Foreign Service Institute (FSI) heeft een studie uitgevoerd naar de tijd die nodig is voor native Engelssprekenden om vloeiend te worden in nieuwe talen;
  • Het helpt om meer dan één taal te kennen — talen met gedeelde kenmerken met het Engels zijn over het algemeen gemakkelijker te leren, terwijl talen met aanzienlijke culturele en linguïstische verschillen langer kunnen duren om te leren;
  • De tijd die je besteedt aan leren hangt af van jou — de tijd die nodig is om een nieuwe taal te leren, varieert sterk afhankelijk van je motivatie en toewijding aan de taak.

Interagency Language Roundtable-schaal of de IRL-schaal

De Interagency Language Roundtable is een beoordelingsschaal die door de Amerikaanse overheid wordt gebruikt om werknemers en diplomaten te beoordelen die werken voor het Foreign Service Institute (FSI). Je zult merken dat deze schaal het meest nauwkeurig is als het gaat om native Engelssprekenden die een vreemde taal leren. Deze schaal stelt in feite de moeilijkheidsgraad van de taal vast.

– Level 0: Geen bekwaamheid

– Level 1: Elementaire bekwaamheid

– Level 2: Beperkte professionele bekwaamheid

– Level 3: Professionele werkvaardigheid

– Level 4: Volledige professionele bekwaamheid

– Level 5: Inheemse of tweetalige bekwaamheid

Vloeiendheid wordt praktisch bereikt op niveau 3 (professionele werkvaardigheid), dus dit zal onze belangrijkste maatstaf zijn.

Maar eerst moeten we een bepaald aspect van het leren van vreemde talen als native Engelsspreker verduidelijken: sommige talen zijn moeilijker te leren dan andere. Waarom? Omdat het Engels en sommige andere talen duizenden jaren lang geen contact met elkaar hebben gehad en op een totaal andere manier zijn geëvolueerd. Maar het bestuderen van talen die volledig verschillen van het Engels is niet onmogelijk. Het duurt langer, maar uiteindelijk kom je er wel.

Makkelijkste taal om te leren voor Engels sprekers

De onderstaande gegevens weerspiegelen een studie uitgevoerd door het Foreign Service Institute (FSI) van de Amerikaanse overheid. Dit is waarschijnlijk de meest nauwkeurige gegevens over hoeveel tijd een native Engelsspreker nodig heeft om vloeiend te worden in een bepaalde nieuwe taal.

Het FSI heeft meer dan 800 taalcursussen in meer dan 70 talen, met meer dan 70 jaar ervaring in het opleiden van Amerikaanse diplomaten en medewerkers van buitenlandse zaken.

Tier 1: Talen die het meest verwant zijn aan het Engels

De snelste manier om een taal te leren is om een taal uit Tier 1 te leren. Dit zijn de gemakkelijkste talen om te leren voor Engelssprekers en zullen de minste tijd kosten om onder de knie te krijgen.

Germaanse talen

LanguageTime needed to reach fluency
Afrikaansabout 575 hours or 23 weeks
Danishabout 575 hours or 23 weeks
Dutchabout 575 hours or 23 weeks
Norwegianabout 575 hours or 23 weeks
Swedishabout 575 hours or 23 weeks

Romaanse talen

LanguageTime needed to reach fluency
Frenchabout 600 hours or 24 weeks
Italianabout 600 hours or 24 weeks
Portugueseabout 600 hours or 24 weeks
Romanianabout 600 hours or 24 weeks
Spanishabout 600 hours or 24 weeks

Hoewel het FSI alle bovengenoemde talen classificeert met dezelfde moeilijkheidsscore en dezelfde gemiddelde leertijd (575-600 uur), is het logisch dat Germaanse talen zoals Deens of Nederlands over het algemeen gemakkelijker te leren zijn in vergelijking met enkele van de Romaanse talen zoals Italiaans of Roemeens.

De meeste van de hierboven genoemde talen zijn zeer gemakkelijk te leren om zeer goede redenen:

– Ze gebruiken hetzelfde alfabet als het Engels.

– Ze hebben vergelijkbare stress- en intonatiepatronen.

– Ze delen al een aantal woorden in de vocabulaire.

Tier 2: Vergelijkbaar met het Engels

Taal: Duits

LanguageTime needed to reach fluency
German750 hours or 30 weeks

Hoewel Duits de meest Germaanse taal van allemaal is, komt het niet erg natuurlijk over om te leren voor native Engelssprekers.

De grammatica is complexer en moeilijker te begrijpen; vandaar dat Duits een moeilijkheidsscore van niveau 2 krijgt, maar er zijn natuurlijk andere Germaanse talen die veel moeilijker zijn om te beheersen, zoals IJslands.

Tier 3: Talen die mogelijk culturele en linguïstische verschillen hebben ten opzichte van het Engels

LanguageTime needed to reach fluency
Indonesian900 hours or 36 weeks
Malaysian900 hours or 36 weeks
Swahili900 hours or 36 weeks
Haitian Creole900 hours or 36 weeks

Tier 4: Talen die aanzienlijk verschillen van het Engels

LanguageTime needed to reach fluency
Polish1100 hours or 44 weeks
Croatian1100 hours or 44 weeks
Latvian1100 hours or 44 weeks
Greek1100 hours or 44 weeks
Turkish1100 hours or 44 weeks
Icelandic1100 hours or 44 weeks
Finnish1100 hours or 44 weeks
Estonian1100 hours or 44 weeks
Hungarian1100 hours or 44 weeks
Bengali1100 hours or 44 weeks
Bulgarian1100 hours or 44 weeks
Persian (Farsi)1100 hours or 44 weeks
Hindi1100 hours or 44 weeks
Russian1100 hours or 44 weeks
Slovak1100 hours or 44 weeks
Tagalog1100 hours or 44 weeks
Ukrainian1100 hours or 44 weeks
Urdu1100 hours or 44 weeks
Vietnamese1100 hours or 44 weeks

Deze talen maken slechts een deel uit van de Europese talen die door het FSI zijn ingedeeld in tier 4. De lijst gaat verder met andere talen van over de hele wereld, zoals het Mongools, Nepalees, Thais, Xhosa, Zulu of Hebreeuws. Voor al deze talen is ongeveer 1100 uur of 44 weken nodig om vloeiend te worden. Dus als het gaat om de moeilijkheidsgraad van talen, omvat deze lijst inderdaad moeilijke talen om te leren, maar niet de moeilijkste.

Moeilijkste taal om te leren voor Engelssprekers

Alle talen in tier 5 zijn zeer complex en geavanceerd in vergelijking met het Engels, met een gemiddelde leercurve tot wel 4 keer de tijd die een gemiddelde Engelsspreker nodig heeft om bijvoorbeeld Nederlands te leren. Dus rust jezelf uit met veel geduld en een flinke dosis vastberadenheid.

Op basis van alle gegevens en getuigenissen die Engelssprekenden in de loop der jaren hebben gegeven, zou de titel van moeilijkste taal om te leren naar het Japans kunnen gaan vanwege de duizenden karakters die je moet onthouden en de drie verschillende schrijfvormen.

Tier 5: Uitzonderlijk niveau van moeilijkheid

LanguageTime needed to reach fluency
Arabic2200 hours or 88 weeks
Japanese2200 hours or 88 weeks
Korean2200 hours or 88 weeks
Mandarin Chinese2200 hours or 88 weeks
Cantonese2200 hours or 88 weeks

Maar laat al deze statistieken je niet afschrikken! Mensen over de hele wereld leren elke dag nieuwe talen en nemen ze op in hun leven. Bovendien zijn dit nog steeds menselijke talen; het is niet alsof je een buitenaardse dialect moet ontcijferen. Al deze talen zijn door mensen gemaakt, en met genoeg vastberadenheid en wilskracht kun je elke taal op deze lijst leren. Bovendien is het leren van een nieuwe taal goed voor de hersenen!

Laten we ook niet vergeten dat de bovenstaande FSI-statistieken geen rekening houden met de hulp van moderne taalleerhulpmiddelen zoals apps op je smartphone. In theorie kun je tegenwoordig veel sneller een vreemde taal leren.


Van 0 naar een gespreksniveau in no-time

Mondly is een van de meest populaire taalleer-apps die er zijn en biedt cursussen voor 41 talen, inclusief alle talen van niveau 5. Met Mondly kun je de totale tijd die nodig is om een nieuwe taal te leren aanzienlijk verminderen door dagelijks te oefenen wanneer je maar wilt, omdat alles altijd binnen handbereik is, op je smartphone.

In plaats van jezelf urenlang te vermoeien met dikke leerboeken, kun je een korte Mondly-les van 10 minuten in je routine opnemen en het leren moeiteloos maken. Je zult talen natuurlijk leren met:

– praktische onderwerpen;

– interactieve taallessen met hands-on oefeningen;

– intelligente suggesties en onmiddellijke feedback over de uitspraak;

– kristalheldere audio-opnames van moedertaalsprekers;

– echte gesprekken en nog veel meer.

Begin gratis met Mondly op je computer of download de app en leer talen altijd en overal.

Anoniem's Gravatar

Patrik R

SEO-specialisten en een marketingverslaafde die alles geoptimaliseerd wil hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Related articles