Numere în Limba Rusă – Învață Cum să Numeri în Rusă

Află cum să numeri în rusă astăzi. Nu știi niciodată când poate fi util.

Numere în Limba Rusă – Învață Cum să Numeri în Rusă

Când a fost ultima dată când ai folosit numere într-una dintre conversațiile tale? Dacă te gândeşti, abia trece o zi fără să foloseşti vreun număr. Când înveți o limbă nouă – rusa în cazul tău – învățarea numerelor este la fel de importantă precum învățarea salutului. Deci, dacă planifici o călătorie într-o țară vorbitoare de rusă, învățarea numerelor în rusă este o necesitate.

Indiferent dacă trebuie să afli care este prețul pentru o matryoshka, să întrebi un străin când vine următorul autobuz sau să îi dai cuiva numărul tău de telefon, cunoașterea numerelor rusești este cu siguranță esențială. În plus, nici măcar nu sunt atât de greu de învățat. Odată ce înveți să numeri până la zece, numărarea până la 100 este floare la ureche.

Numerele rusești 1-10

Pentru a înțelege logica din spatele numărării în rusă mai repede, este cel mai bine să împărțim informația în mai multe secțiuni. După cum te poți aștepta, numerele rusești de la 1 la 10 sunt cele mai importante. Nu numai că acestea sunt cele pe care le veti folosi cel mai des, dar acestea pun bazele și pentru numerele mai mari în limba rusă.

Iată numerele de la 1 la 10 în rusă, cu pronunțiile lor respective, astfel încât să poți începe să exersezi chiar acum:

russian numbers 1-10
Russian numbers 1-10

Bine de știut: când numerele один („unu”) și два („doi”) sunt puse înaintea unui substantiv, acestea își pot schimba forma în funcție de genul substantivului astfel:

  • masculin: один (odin); два (dva)
  • feminin: одна (odna); две (dve)
  • neutru: одно (odno); два (dva)

Învață să numeri până la 20 în rusă

Ai reușit să înveți pronunția în rusă pentru primele zece numere? Dacă întâmpini probleme cu accentul, poți descărca Mondly și auzi pronunția de la vorbitori profesioniști de limba rusă.

Dacă ai reușit, bună treabă! Probabil ai un talent natural.

Să trecem la următoarea secțiune: numerele până la 20 în rusă. După cum vei vedea, numerele de la 11 la 19 sunt formate pur și simplu prin adăugarea „надцать” numerelor 1-9.

numbers in russian
Russian numbers 11-20

Bine de știut: Dacă dorești să aduci un buchet de flori când ești invitat în casa cuiva în Rusia, alege un număr impar de flori – deci три, пять, семь sau девять flori. O superstiție rusească spune că buchetele cu un număr par de flori sunt adecvate numai pentru înmormântări.

Numerele rusești: de la 21 încolo

De aici încolo, numerele rusești sunt formate similar cu numerele englezești (minus cuvântul „and”). Dacă 20 este двадцать (dvadtsat), atunci 21 este двадцать один (dvadtsat odin) și 22 este двадцать два (dvadtsat dva). Practic, trebuie doar să adaugi numerele de la 1 la 9 la zeci.

russian numbers
Russian tens

Iată câteva exemple: 

  • 33 este тридцать тр (tridtsat tri)
  • 46 este сорок шесть (sorok shest)
  • 52 este пятьдесят два (pyatdesyat dva)
  • 64 este шестьдесят четыре (shestdesyat chetyre)
  • 79 este семьдесят девять (semdesyat devyat)
  • 88 este восемьдесят восемь (vosemdesyat vosem)
  • 96 este девяносто шесть (devyanosto shest)

Și ghici ce! Funcționează la fel cu sutele.

russian hundreds
Russian hundreds

De exemplu, dacă vrei să spui 146, spui сто сорок шесть (sto sorok shest).

Nu este la fel de greu cum te-ai aștepta, nu-i așa?

Numerele ordinale în rusă

Acum că ai învățat numerele cardinale în rusă, să încheiem această lecție scurtă cu niște numere ordinale. Nu știi niciodată când acestea îți pot fi de folos.

  • primul – Первый (pervyy)
  • al doilea – Второй (vtoroy)
  • al treilea – Третий (tretiy)
  • al patrulea – Четвертый (chetvyortyy)
  • al cincilea – Пятый (pyatyy)
  • al șaselea – Шестой (shestoy)
  • al șaptelea – Седьмой (sed’moy)
  • al optulea – Восьмой (vos’moy)
  • al nouălea – Девятый (devyatyy)
  • al zecelea – Десятый (desyatyy)

Vorbește rusa fluent în doar 10 minute pe zi

Vrei să vorbești rusa fluent rapid? Descarcă Mondly, aplicația premiată pentru învățarea limbilor străine care te va ajuta să vorbești rusa cu aceeași ușurință cu care îți vorbești limba maternă.

Este adevărat: poate fi foarte dificil să stăpânești pronunția în limba rusă dacă nu locuiești activ într-o țară vorbitoare de rusă. Dar cu Mondly vei avea acces la o metodă unică, rapidă și foarte eficientă de învățare care îți permite să înveți limba rusă în mod natural cu teme practice, conversații autentice și lecții zilnice scurte.

Începe să folosești Mondly gratuit pe computer sau tabletă sau, și mai bine, descarcă aplicația Mondly pe dispozitivul tău iOS sau Android și învață limbi străine rapid, oriunde, oricând.

Descarcă Mondly acum și vorbește rusa așa cum nu ai visat niciodată că o vei face!

Anonim's Gravatar

Diana Lăpușneanu - Linguist at Mondly Blog

Diana este lingvist la Mondly by Pearson. Învățarea limbii engleze încă din copilărie i-a alimentat pasiunea pentru limbile străine, ceea ce a determinat-o să le studieze ca hobby, alături de eforturile academice. Cu o diplomă de master în publicitate și o fascinație pentru istoria lingvisticii, ea aduce o perspectivă unică rolului său, făcând învățarea limbilor distractivă pentru cititorii din întreaga lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Related articles