Ghid Rapid pentru Hangul, Alfabetul Coreean – Pronunție și Reguli

Este Hangul cel mai ușor alfabet asiatic de învățat pentru vorbitorii de limbi occidentale? Citește mai departe pentru a afla.

Un proverb coreean popular despre Hangul și caracterele sale spune: “un om înțelept se poate familiariza cu ele [caracterele] înainte de a se termina dimineața; un om prost le poate învăța în decurs de zece zile“. Acest lucru sugerează că alfabetul coreean este de fapt mai ușor decât ai crede. Deși limba coreeană este una dintre cele mai greu de învățat pentru vorbitorii de limbă engleză, alfabetul său a fost lăudat pentru designul său descriptiv și descris ca fiind „briliant“ și „un sistem fonetic perfect conceput pentru a rezista testelor de timp și utilizării.“

Indiferent dacă dorești să înveți coreeana pentru că planifici să călătorești sau să te muți în Coreea de Sud, ești fan BTS (cunoscut și sub numele de Bangtan Boys, o trupă de băieți din Coreea de Sud), sau pur și simplu ești pasionat de cultura coreeană, Hangul este un punct de plecare perfect. Nu numai că îți va da încrederea să continui să înveți, dar te va ajuta să și citești majoritatea textelor scrise în coreeană.

În plus, dacă începi să înveți coreeana folosind Romanizarea limbii coreene (reprezentarea alfabetului coreean în alfabetul latin), probabil vei deveni dependent de ea și aceasta nu îți va aduce niciun beneficiu. Odată ce te obișnuiești cu Romanizarea, este foarte greu să renunți la ea și să înveți să scrii în coreeană folosind Hangul.

*un sistem de scriere descriptiv este unul în care formele caracterelor imită forma și caracteristicile fonetice ale articulatorului atunci când le pronunță.

O scurtă istorie a Hangul: cum a fost creat alfabetul coreean?

De obicei, nu discutăm istoria când vine vorba de sisteme de scriere, dar istoria alfabetului Hangul este absolut fascinantă și cu siguranță vei dori să afli mai multe.

Alfabetul coreean, cunoscut și sub numele de Hangul sau Hangeul în Coreea de Sud și Chosŏn’gŭl în Coreea de Nord, a fost inventat în 1443 de Regele Sejong cel Mare, al patrulea rege din dinastia Joseon a Coreei.

Pentru sute de ani înainte de a fi creat Hangul, coreenii scriau folosind caractere clasic chinezești (pe care le numeau Hanja) alături de alte sisteme de scriere fonetică native. Cu toate acestea, mulți oameni de rând nu știau să citească sau să scrie din cauza diferențelor fundamentale între coreeană și chineză și, desigur, din cauza numărului mare de caractere chineze. Până la urmă, chiar și astăzi, multe persoane consideră că Hangul și chineza sunt foarte greu de învățat din cauza sistemelor lor complexe de scriere.

Astfel, pentru a ajuta mai mulți oameni obișnuiți să devină alfabetizați, Regele Sejong cel Mare, a creat și promulgat personal un nou alfabet: alfabetul coreean. Noul sistem de scriere a fost conceput astfel încât oamenii cu puțină educație sau fără educație să poată învăța ușor cum să citească și să scrie.

hangul sejong
„King Sejong the Great, creator of Hangul” by Mathew Schwartz©

Un document publicat în 1446 și descoperit în 1940 explică faptul că designul consoanelor coreene imită forma și caracteristicile fonetice ale articulatorului lor când sunt pronunțate, iar vocalele se bazează pe principiile armoniei vocale și ale yin și yang.

Opoziție și renaștere

Dar acesta nu este sfârșitul poveștii. Noul alfabet a întâmpinat opoziția elitei literare care credea că Hanja era singurul sistem de scriere legitim și vedea răspândirea alfabetului coreean ca o amenințare la adresa statutului lor. Cu toate acestea, alfabetul coreean a intrat în cultura populară și a fost folosit în special de femei și scriitori de ficțiune populari.

În 1504, regele Yeonsangun a interzis studiul și publicarea alfabetului coreean după ce a fost publicat un document care îl critica.

Cu toate acestea, sfârșitul secolelor XVI și XVII a adus o renaștere a alfabetului coreean atunci când poeziile și romanele scrise în alfabetul coreean au început să devină populare.

Apoi, datorită naționalismului coreean și promovării alfabetului coreean de către misionarii occidentali, Hangul (un termen conceput de lingvistul Ju Si-gyeong în 1912) a fost adoptat în documentele oficiale pentru prima dată în 1894.

Utilizarea Hangul a întâmpinat chiar mai multă opoziție și reforme sub conducerea japoneză, dar a devenit în cele din urmă sistemul exclusiv de scriere atât în Coreea de Nord, cât și în Coreea de Sud după 1950.

Alfabetul coreean – o prezentare generală

Alfabetul coreean sau Hangul are 24 de litere de bază: 14 consoane (ㄱ ㄴ ㄷ ㄹ ㅁ ㅂ ㅅ ㅇ ㅈ ㅊ ㅋ ㅌ ㅍ ㅎ) și 10 vocale (ㅏ ㅑ ㅓ ㅕ ㅗ ㅛ ㅜ ㅠ ㅡ ㅣ). În plus, pe măsură ce îl vei aprofunda, vei descoperi că există, de fapt, 19 litere complexe cu 5 consoane ‘tari’ (ㄲ ㄸ ㅃ ㅉ ㅆ) și 11 vocale complexe (ㅢ ㅚ ㅐ ㅟ ㅔ ㅒ ㅖ ㅘ ㅝ ㅙ ㅞ) formate prin combinarea literelor de bază.

Numele „Hangeul” combină cuvântul coreean han (한) – care înseamnă „mare” sau „grozav” – și geul (글) – care înseamnă „scris”. Cu toate acestea, cuvântul han este folosit și pentru a te referi în general la Coreea, astfel că numele poate fi tradus și ca „scrierea coreeană”.

Spre deosebire de chineză sau japoneză care au sute sau chiar mii de caractere – fiecare cu 10, 15 sau chiar mai multe mișcări de pensulă – cea mai complexă literă coreeană (sau caracter) are doar cinci linii. În plus, Hangul este un alfabet foarte științific. Odată ce reușești să înțelegi logica din spatele acestuia, călătoria de învățare devine mai ușoară.

Literele coreene sunt numite jamo (자모) și sunt scrise în blocuri silabice aranjate bidimensional. Un astfel de bloc conține întotdeauna exact o silabă. De exemplu, pentru a scrie „albină” în coreeană (kkulbeol), vei scrie 꿀벌, nu ㄲㅜㄹㅂㅓㄹ. Astăzi, textele coreene sunt scrise de obicei de la stânga la dreapta, cu spații între cuvinte și punctuație de tip occidental.

După cum am menționat anterior, Hangul este un sistem de scriere descriptiv. Acest lucru înseamnă că literele imită forma pe care gura o face atunci când se creează sunetul corespunzător. Absolut fascinant! Să intrăm în mai multe detalii și să vedem cum se pronunță literele alfabetului coreean.

Pronunția consoanelor coreene

Limbile din grupuri lingvistice diferite se seamănă rar între ele. Astfel, este foarte dificil să explicăm sunetele unei limbi utilizând literele unei alte limbi. În contextul nostru, asta înseamnă că nu există o modalitate perfectă de a reprezenta caracterele coreene folosind litere sau sunete latine/engleze. Literele engleze pe care le vom folosi pentru a explica cum să pronunțăm literele alfabetului coreean sunt cea mai apropiată reprezentare posibilă.

Pentru a înțelege mai bine cum se pronunță Hangul, cel mai bine este să folosești aplicații de învățare a limbilor, cum ar fi Mondly, unde înregistrările audio clare cu actori vocali nativi te vor ajuta să înțelegi particularitățile de pronunție ale limbii coreene.

De exemplu, sunetele celor 14 consoane (sau lista extinsă de 19) ale limbii coreene se schimbă în funcție de poziția lor – dacă apar la început, în mijloc, sau la sfârșitul unei silabe. Iată un tabel de bază cu consoanele alfabetului coreean pentru începători, care să te ajute să începi:

korean consonants chart
Korean consonants chart for beginners

După cum poți vedea, consoanele complexe sau duble sunt de o culoare diferită pe ultimul rând al diagramei. În plus, sub fiecare consoană, vei găsi sunetul său corespunzător la începutul și la sfârșitul silabei. Unele dintre ele au sunete identice, indiferent de locul lor în silabă. Mai mult, unele dintre ele sunt mute și unele dintre ele nu sunt niciodată folosite la finalul unei silabe (ca ㄸ, ㅃ și ㅉ).

Să luăm de exemplu sunetul „ㅇ”, care este mut atunci când este la începutul silabei și este folosit ca înlocuitor atunci când silaba începe cu o vocală.

Să ne uitam și la alte consoane coreene a căror sunet se transformă datorită schimbării locației într-un cuvânt.

  • ㅈ: 죽 [chuk] – „terci” și 콩죽 [k’ong-juk] – „terci de fasole”;
  • ㅂ: 밥 [pap] – „orez” și 보리밥 [poribap] – „orz amestecat cu orez”.
  • ㄱ: 공 [kong] – „minge” și 새 공 [saegong] – „minge nouă”

Poate părea puțin copleșitor acum, dar cu un pic de studiu vei stăpâni în cele din urmă toate aceste reguli. Secretul este să le vezi pe toate în acțiune într-un context real. Doar asigură-te că începi să practici coreeana cu Mondly și nu vei regreta. Ai nevoie de doar 10 minute pe zi pentru a învăța primele tale cuvinte în coreeană.

Pronunția vocalelor coreene

Vocalele coreene sunt, în general, separate în două categorii: monoftonguri și diftonguri. În timp ce monoftongurile sunt produse cu o singură mișcare articulară, diftongurile prezintă o schimbare articulatorie și constau, de obicei, din două elemente: o ‘alunecare’ (sau o semivocală) și un monoftong.

Cea mai bună parte legată de vocalele coreene este că sunt mai ușor de învățat deoarece nu se schimbă în funcție de poziția lor în silabă. Așadar, iată cum se pronunță vocalele coreene:

korean vowels chart
Korean vowels chart for beginners

Cele reprezentate cu o culoare diferită pe ultimele două rânduri sunt cele 11 vocale complexe care combină literele de bază.

Numele și designul literelor coreene

Ordinea alfabetică a alfabetului coreean se numește ganada (가나다 순) și nu amestecă consoanele și vocalele. Mai întâi vin consoanele și apoi vin vocalele.

Când înveți coreeană pentru începători, este uneori util să cunoști numele literelor coreene. Dacă nu știi cum să pronunți un cuvânt, ai putea să-l ortografiezi folosind aceste nume. În orice caz, acestea ar trebui să fie folosite doar ca un ghid la început. Nu te baza pe acest gen de trucuri pentru o perioadă lungă de timp pentru că există riscul să nu stăpânești niciodată arta Hangulului.

Korean Alphabet Chart: Consonant Names

Korean consonantName of the consonantRomanized spelling
기역giyeok
쌍기역ssangiyeok
니은nieun
디귿digeut
쌍디귿ssangdigeut
리을rieul
미음mieum
비읍bieup
쌍비읍ssangbieup
시옷siot
쌍시옷ssangsiot
이응ieung
지읒jieut
쌍지읒ssangjieut
치읓chieut
키읔kieuk
티읕tieut
피읖pieup
히읗hieut

După cum poți vedea, tabelul include și consoanele complexe. Să trecem la vocale și să vedem care sunt numele lor!

Korean Alphabet Chart: Vowel Names

Vowel/Name of the vowelRomanized spelling
a
ae
ya
yae
eo
e
yeo
ye
o
wa
wae
oe
yo
u
wo
we
wi
yu
eu
ui
i

Deoarece numele vocalelor sunt de fapt sunetele pe care le emit, această parte va fi mai ușor de reținut. Mult noroc!

Designul literelor coreene și influența acestuia asupra pronunției

Pentru un ochi neantrenat, literele coreene ar putea părea lipsite de sens, dar în spatele acestora se află o poveste mult mai complexă. Scrierile pot transcrie limbile la nivel de morfeme (scrieri logografice precum Hanja), de silabe (silabare precum kana japoneză), de segmente (precum alfabetul latin pe care îl folosim în engleză) sau, uneori, de caracteristici distinctive. Ei bine, imaginează-ți că alfabetul coreean încorporează aspecte ale ultimelor trei.

Hangul grupează sunete în silabe, folosește simboluri distincte pentru segmente și uneori utilizează linii distincte pentru a indica caracteristici distinctive precum locul de articulare (labial, coronal, velar, glotal), modul de articulare (ocluziv, nazal, sibilant, aspirație) și așa mai departe.

Consoanele se împart în cinci grupuri homorganice – fiecare având propria sa formă de bază. Nu trebuie să uităm că consoanele coreene imită forma pe care gura o face atunci când sunetul corespunzător este creat. Să explorăm forma de bază a fiecărui grup:

  • consoanele velare (ㄱ g [k], ㅋ ḳ [kʰ]): ㄱ este o imagine laterală a spatelui limbii ridicat către vălul palatin; ㅋ derivă din ㄱ cu o mișcare de pensulă suplimentară pentru ‘explozia’ de aspirație.
  • consoanele sibilante (ㅅ s [s], ㅈ j [tɕ], ㅊ ch [tɕʰ]): ㅅ reprezintă o imagine laterală a dinților și linia orizontală de la partea de sus a ㅈ reprezintă contactul ferm cu cerul gurii; linia orizontală de la partea de sus a ㅊ reprezintă un impuls suplimentar de aspirație.
  • consoanele coronale (ㄴ n [n], ㄷ d [t], ㅌ ṭ [tʰ], ㄹ r [ɾ, l]): ㄴ este o imagine laterală a vârfului limbii ridicate către marginea gingiei; linia orizontală din partea de sus a ㄷ reprezintă contact constant cu cerul gurii; linia din mijlocul lui ㅌ reprezintă o explozie de aspirație și partea de sus a ㄹ reprezintă o bătaie a limbii.
  • consoane bilabiale (ㅁ m [m], ㅂ b [p], ㅍ p̣ [pʰ]) – ㅁ reprezintă forma buzelor aduse împreună; partea de sus a ㅂ reprezintă eliberarea bruscă a lui b, mișcarea orizontală de pensulă din partea de sus a ㅍ este pentru eliberarea aspirației.
  • consoanele dorsale (ㅇ ‘/ng [ʔ, ŋ], ㅎ h [h]) – ㅇ reprezintă forma gâtului și ㅎ se pronunță în gât cu o închidere reprezentată de linia orizontală de sus. Linia verticală suplimentară reprezintă o rafală de aspirație.

Trecând la vocale, designul lor se bazează pe trei elemente:

  • o linie orizontală care reprezintă Pământul, esența yin ㅡ;
  • un punct pentru Soare, esența lui yang ㆍ(în alfabetul modern Hangeul, punctul ceresc s-a transformat într-o linie scurtă);
  • o linie verticală pentru om, mediatorul între Cer și Pământ ㅣ.
korean alphabet hangul
„I’ve prepared for you. Just a moment” by Tsuyuri Hara©

Poziția literelor coreene în blocuri silabice

Se vehiculează că există în jur de 11.000 de forme de bloc posibile în alfabetul coreean. Deci, cum amplasezi o literă într-un bloc? Trebuie să le reții pe toate din memorie?

Nu îți face griji. Nu. Odată ce înțelegi logica din spatele plasării literelor într-un bloc, scrierea în coreeană va deveni ușoară pentru tine. Iată câteva sfaturi:

  • Dacă vocala constă într-o linie verticală lungă precum ㅏ, ㅑ, ㅓ, ㅕ, sau ㅣ, consoana care o însoțește va ocupa prima (sau partea din stânga) jumătate a blocului, iar vocala va fi scrisă în a doua jumătate: ㅂ + ㅣ = 비 (bi) sau ㅇ + ㅏ = 아 (a);
  • Dacă vocala este formată dintr-o linie orizontală lungă, cum ar fi ㅗ, ㅛ, ㅜ, ㅠ sau ㅡ, consoana care o însoțește va fi scrisă în partea de sus a blocului și vocala în partea de jos: ㅋ + ㅠ = 큐 (kyu) sau ㅇ + ㅗ = 오 (o);
  • Dacă ai o consoană și o vocală, iar apoi încă o consoană finală atașată la sfârșit, a doua literă a consoanei va fi scrisă la însăși baza formei de bloc și se va numi 받침 batchim („podea de suport”): 부 + ㄹ = 불 (bul) sau 아 + ㄴ = 안 (an);
  • Dacă vocala combină orientările (are atât o linie verticală lungă, cât și o linie orizontală lungă, cum ar fi ㅢ), atunci va înconjura caracterul inițial de jos spre dreapta: ㅇ+ ㅢ = 의 (ui).

Vorbește coreeana fluent în doar 10 minute pe zi

Vrei să vorbești coreeana fluent și rapid? Cu Mondly, aplicația premiată pentru învățarea limbilor străine te va ajuta să vorbești coreeană cu aceeași ușurință cu care vorbești îți limba maternă.

Poate fi cu adevărat complicat să stăpânești pronunția în coreeană dacă nu locuiești activ într-o țară unde se vorbește coreeană. Dar cu Mondly vei avea acces la o metodă unică, rapidă și foarte eficientă de învățare care îți permite să înveți coreeană în mod natural, cu subiecte practice, conversații autentice și lecții zilnice scurte.

Începe să folosești Mondly gratuit pe computer, tabletă sau – și mai bine – pe dispozitivul tău iOS sau Android și învață limbi străine rapid oriunde, oricând.

Descarcă Mondly acum și vorbește orice limbă așa cum nu ai visat niciodată că o vei face!

Anonim's Gravatar

Diana Lăpușneanu - Linguist at Mondly Blog

Diana este lingvist la Mondly by Pearson. Învățarea limbii engleze încă din copilărie i-a alimentat pasiunea pentru limbile străine, ceea ce a determinat-o să le studieze ca hobby, alături de eforturile academice. Cu o diplomă de master în publicitate și o fascinație pentru istoria lingvisticii, ea aduce o perspectivă unică rolului său, făcând învățarea limbilor distractivă pentru cititorii din întreaga lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Related articles