Numără în Japoneză – Ghid Complet al Numerelor Japoneze

Numerele japoneze sunt de fapt ușor de stăpânit odată ce înțelegi elementele de bază. Hai să învățăm cum să numărăm în japoneză.

Numără în Japoneză – Ghid Complet al Numerelor Japoneze

Nu putem nega că japoneza este o limbă foarte complexă și frumoasă. De fapt, japoneza este atât de complexă încât un vorbitor nativ de engleză ar avea nevoie de aproximativ 2200 de ore de studiu pentru a ajunge la fluență în limba japoneză. Așadar, învățarea limbii japoneze poate fi cu siguranță considerată una dintre cele mai mari realizări din viața cuiva. Dar asta nu înseamnă că este aproape imposibil să înveți japoneza. Absolut deloc! Am discutat și clarificat deja alfabetul și sistemul de scriere japonez. Acum, numerele japoneze sunt floare la ureche.

Nu, serios! Chiar dacă par dificile acum când nu cunoști încă logica din spatele lor, numerele japoneze sunt de fapt ușor de stăpânit odată ce înțelegi bazele. Așadar, haide să pornim și să învățăm cum să numărăm în japoneză.

Numerele japoneze & cum să numeri în japoneză – o prezentare generală

Înainte de a învăța arta numărării în japoneză, există câteva lucruri pe care trebuie să le știi. În primul rând, oamenii din Japonia nu folosesc întotdeauna numerele japoneze. La fel ca restul lumii, se bazează foarte mult pe cifrele arabe atunci când scriu (ce bine pentru noi, discipolii japonezi!). Dar asta nu înseamnă că nu ar trebui să înveți sistemul numeric japonez. Există contexte – cum ar fi ceremoniile tradiționale – unde oamenii încă folosesc cifrele kanji japoneze.

În al doilea rând, sistemul numeric japonez se bazează pe două seturi de pronunții (sau citiri): citirile Sino-Japoneze (on’yomi sau „Citirea On”) care se bazează pe cifrele chinezești și citirile nativ japoneze (kun’yomi sau „Citirea Kun”) care se bazează pe yamato kotoba (cuvinte native japoneze).

Deoarece citirea nativă japoneză este utilizată numai până la 10, citirea Sino-japoneză este cea pe care o vei folosi mai des. Dar acum vine partea complicată pentru că citirea Sino-japoneză (ichi, ni, san sau „one, two, three” după cum spunem în engleză) folosește indicatori de numărare. Vom discuta mai multe despre indicatorii de numărare imediat, dar ceea ce trebuie să știi acum este că acești indicatori specifică ce tip de obiecte numeri în japoneză. Pot exista obiecte lungi, animale, obiecte mici, mașini și așa mai departe.

Acum, întorcându-ne la citirea nativă japoneză, ar trebui să menționăm că această citire (care – să ne amintim – este folosită în general doar până la 10) nu necesită indicatori de numărare (yey!). Deci, această citire este considerată un indicator universal pe care îl poți folosi pentru a număra totul în japoneză, cu excepția oamenilor, banilor și timpului.

Pentru a identifica care tip de numere japoneze sunt folosite într-un text scris, amintește-ți că toate numerele nativ japoneze se termină în つ (tsu) – cu excepția numărului 10, care este とう (tou).

Așadar, acum ești pregătit să înveți cum să numeri până la 10 în Japoneză!

Bazele numărării în japoneză: de la 1 la 10 în japoneză

NumberSino-Japanese readingKanjiNative Japanese readingKanji
1いち (ichi)ひとつ (hitotsu)一つ
2に (ni)ふたつ (futatsu)二つ
3さん (san)みっつ (mittsu)三つ
4し、よん (shi, yon)よっつ (yottsu)四つ
5ご (go)いつつ (itsutsu)五つ
6ろく (roku)むっつ (muttsu)六つ
7しち、なな (shichi, nana)ななつ (nanatsu)七つ
8はち (hachi)やっつ (yattsu)八つ
9く、きゅう (ku, kyuu)ここのつ (kokonotsu)九つ
10じゅう (juu)とう (tou)
0れい、ゼロ、マル (rei, zero, maru)
Numbers in Japanese 1-10

Și acesta este modul în care numeri până la 10 în japoneză folosind atât citirile Sino-japoneze, cât și cele native japoneze. Dacă ai nevoie să auzi pronunția corectă a numerelor de la 1 la 10 în japoneză, poți da play acestui videoclip scurt:

Nu a fost atât de greu, nu-i așa? De altfel, dacă înveți să numeri până la 10, număratul până la 100 va deveni floare la ureche! E mai ușor decât te-ai aștepta! Doar așteaptă și vei vedea.

Ce numere japoneze considerate ghinioniste ar trebui să eviți?

Acum, câteva observații despre bazele “de la 1 la 10 în japoneză”. Probabil ai observat că 4, 7 și 9 au fiecare două citiri diferite. Așa cum noi, în lumea occidentală, considerăm numărul 13 ca fiind ghinionist, japonezii consideră numerele 4 și 9 ca fiind ghinioniste, deoarece し (shi – 4) și く (ku – 9) sună la fel precum cuvintele pentru “moarte” (死, shi) și “suferință, agonie sau tortură” (苦, ku). Astfel, japonezii evită utilizarea acestor numere ghinioniste cât mai mult posibil. Dacă veți călători vreodată în Japonia, acordați o atenție deosebită la prețuri. Șansele sunt că nu veți vedea prețuri precum 9.99 sau 4.99 nicăieri.

Pe de altă parte, deși 7 este considerat un număr norocos în Japonia, citirea acestuia – しち (shichi) – conține și mora japoneză し (shi), așa că este mult mai obișnuit să spunem a doua citire a acestuia: なな (nana).

‘Zero’ în japoneză

Pentru „zero” în japoneză, caracterul kanji este 零 (rei). Cu toate acestea, este mai obișnuit să se utilizeze și să se spună „zero” așa cum îl spunem în engleză: ゼロ (zero). Sau マル (maru), care se traduce prin „cerc” și este folosit la fel cum spunem „oh” în loc de „zero” în engleză atunci când citim cifrele individuale ale unui număr.

Un exemplu popular în care japonezii folosesc pronunțarea マル (maru) este magazinul 109 din Tokyo. În loc să spună ひゃくきゅう în hiragana sau 百九 în kanji (hyakukyuu), ei spun 一〇九 (ichi maru kyu).

Stăpânește numerele japoneze mai mari: învață să numeri până la 100 în japoneză

Pentru a te ajuta să înveți numerele în limba japoneză până la 100 mai rapid, am creat acest tabel care include atât kanji cât și hiragana. În plus, am adăugat și scrierea în romaji, astfel încât să știi cum să pronunți fiecare număr, chiar dacă nu ești familiarizat cu sistemul. Cu alte cuvinte, acest tabel are tot ceea de ce ai nevoie pentru a învăța cum să numeri până la 100 în limba japoneză!

japanese numbers
How to count to 100 in Japanese

Nu sunt numerele japoneze fascinante? Odată ce înveți să numeri până la 10, numărarea până la 100 este doar un joc de a compune și adăuga repetat. Iată câteva exemple pentru a te ajuta să înțelegi mai bine procesul de numărare până la 100 în japoneză:

  • 11 este 十一 (juuichi) sau 10 (juu) + 1 (ichi);
  • urmând exact aceeași regulă, 12 este 十二 (juuni) sau 10 (juu) + 2 (ni).

Odată ce schimbi prefixul, regula rămâne aceeași. Tot ce trebuie să faci este să numeri zecile (două zeci, trei zeci, patru zeci și așa mai departe) și apoi să adaugi următorul număr.

  • dacă 20 este 二十 (nijuu) sau 2 (ni) 10 (juu), atunci 21 este 二十一 (nijuuichi) sau 2 (ni) 10 (juu) + 1 (ichi);
  • dacă 70 este 七十 (nanajuu) sau 7 (nana) zeci (juu), atunci 76 este 七十六 (nanajuuroku) sau 7 (nana) zeci (juu) + 6 (roku);
  • apoi 100 vine cu un cuvânt nou: 百 (hyaku).

Numere japoneze până la 10.000 și mai departe

NumberKanjiHiraganaRomaji
101百一ひゃくいちhyaku ichi
145百四十五ひゃくよん
じゅうご
hyaku yon-ju go
199百九十九ひゃくきゅう
じゅうきゅう
hyaku kyu-ju kyu
200二百にひゃくnihyaku
201二百一にひゃくいちnihyaku ichi
300三百さんびゃくsanbyaku
400四百よんひゃくyonhyaku
1,000せんsen
1,001千一せんいちsen ichi
10,000一万まんichiman
100,000十万じゅうまんjuuman
1 million百万ひゃくまんhyakuman
10 million千万せんまんsenman

Acum că ai înțeles regula magică de a adăuga și adăuga și adăuga pentru a obține numere noi, să ne uităm la ligile superioare ale numerelor japoneze. Cum continui după 100? Dar după 10,000?

După cum poți vedea, regula pe care am învățat-o pentru primele 100 de numere japoneze este încă valabilă. Pentru a număra peste 100 în japoneză, pur și simplu continui să adaugi numere. Apoi, când ajungi la 1.000, hyaku devine sen și așa mai departe.

Să ne uităm la un exemplu mai complex și să ne asigurăm că ai înțeles regula. Să luăm numărul 1289. Acesta este 千二百八十九 în kanji și せんにひゃくはちじゅうきゅう în hiragana. Deci, 1000 (sen) + 2 (ni) sute (hyaku) + 8 (hachi) zeci (ju) + 9 (kyuu) se traduce prin ‘sen nihyaku hachijuu kyuu’.

După cum probabil ai realizat deja, este mai ușor să citești sau să scrii numerele japoneze folosind kanji, deoarece hiragana poate deveni destul de lung cu numere cum ar fi 1289. Dar nu uita că japonezii folosesc și cifrele arabe, mai ales când vine vorba de numere mai mari.

Ce sunt indicatorii de numărare japonezi și cum ar trebui să îi folosești?

Acum că știi cum să numeri în japoneză, este timpul să treci la nivelul următor și să înveți mai multe despre indicatorii de numărare japonezi. Așa cum am menționat în prezentare, indicatorii de numărare japonezi sunt cuvinte specifice pe care trebuie să le adaugi după număr atunci când numeri obiecte specifice. Dacă am transfera indicatorii de numărare japonezi în engleză, am spune „două bucăți de plăcintă” și nu „două plăcinte”. Deci cuvântul „bucăți” este indicatorul în această situație. Așadar, în funcție de obiectele pe care le numeri, trebuie să alegi indicatorul corespunzător.

De exemplu, pentru obiecte plate și subțiri, cuvântul indicator pe care trebuie să îl folosești este まい (mai). Astfel, dacă vrei să spui „trei cămăși”, vei spune シャツさんまい (shatsu san mai) – unde shatsu înseamnă „cămăși”, san este „trei” și mai este cuvântul indicator.

7 indicatori de numărare japonese pe care trebuie să îi știi

Înainte de a te uita la această listă cu cei mai comuni indicatori de numărare japonezi, există ceva ce trebuie să știi. Sperând că nu te vom speria… iată: există peste 500 de indicatori de măsurare în limba japoneză. Dar nu dispera! Din fericire, nu toți sunt în uzul comun. Așadar, hai să ne uităm la cei de care vei avea nevoie absolută într-o interacțiune de bază în japoneză.

Indicatori de măsurare japonezi pentru unități de timp

Pentru a te asigura că oamenii înțeleg că vorbești despre secunde, minute sau ore, trebuie să folosești indicatori de măsurare în japoneză. Deci vei exprima secundele cu ~秒 (byou), minutele cu ~分 (fun sau pun), orele cu ~時 (ji), lunile cu ~月 (getsu) și anii cu ~年 (nen).

Indicatori de măsurare japonezi pentru oameni

Dacă trebuie să numeri persoane în japoneză, folosești indicatorul ひとり (hitori) pentru o persoană, ふたり (futari) pentru două persoane și ~人 (nin) pentru trei sau mai multe persoane.

Indicatori de măsurare japonezi pentru obiecte lungi și subțiri

Obiecte lungi și subțiri cum ar fi creioane, sticle, bețe pentru sushi, umbrele, râuri, căi ferate sau drumuri au propriul lor indicator de măsurare japonez: ~本 (hon).

Atunci când numărăm aceste obiecte lungi și subțiri în limba japoneză, toate numerele se termină în -hon, cu excepția numărului 3 – care se termină în -bon – și a numerelor 1, 6, 8 și 10 care se termină în -pon. Acest lucru poate părea un pic copleșitor la început, dar exersarea te va ajuta să stăpânești excepțiile mai rapid.

japanese counters
„Meguro River in Japan” by Sora Sagano©

Indicatori de măsurare japonezi pentru obiecte mici, rotunde

Pentru a număra obiecte mici și rotunde precum merele sau mingile de tenis, în japoneză trebuie să folosești indicatorul ~個 (ko).

Indicatori de măsurare japonezi pentru obiecte subțiri, plate

După cum am menționat deja, pentru a număra obiecte subțiri și plate (cum ar fi coli de hârtie, farfurii sau articole de îmbrăcăminte), în japoneză trebuie să utilizezi indicatorul まい mai.

Indicatori de măsurare japonezi pentru animale

Pentru animale mici precum insecte, pești, câini sau pisici, trebuie să folosești indicatorul ~匹 (hiki) și pentru animale mai mari precum elefanții, indicatorul ~頭 (tou) este cel pe care îl cauți.

Indicatori de măsurare japonezi pentru mașini, biciclete și alte dispozitive mecanice

Dacă nu ai amețit încă, pentru mașini, aparate și tot felul de electrocasnice, trebuie să utilizezi indicatorul ~台 (dai).

Nu ești pregătit să folosești indicatorii de măsurare japonezi încă? Atunci utilizează pur și simplu indicatorul de uz general bazat pe citirea nativă japoneză (一つhitotsu, 二つfutatsu și așa mai departe). Utilizând acest sistem, poți număra aproape orice tip de obiect până la zece fără să-ți faci griji că vei greși numărătoarea.


Iată cum să înveți japoneza în doar 10 minute pe zi

Vrei să vezi numerele japoneze în acțiune și poate să înveți și unele expresii în japoneză? Ei bine, ești norocos! Cu Mondly, cel mai rapid mod de a vorbi limbi străine, poți învăța japoneza în mod natural, cu subiecte practice și conversații autentice în japoneză, înregistrate de către nativi.

Vrei mai mult? Cu Mondly, vei obține mai mult în fiecare zi! Lecții zilnice rapide. 5 minute pe zi. E atât de distractiv încât vei deveni dependent. Cea mai bună parte? Vei vorbi japoneza ca un nativ în cel mai scurt timp!

Începe să folosești Mondly gratuit pe computer sau tabletă sau, și mai bine, descarcă aplicația Mondly pe dispozitivul tău iOS sau Android și învață rapid japoneza oriunde, oricând.

Vrei să înveți japoneza cu Mondly în doar 10 minute pe zi?

Anonim's Gravatar

Diana Lăpușneanu - Linguist at Mondly Blog

Diana este lingvist la Mondly by Pearson. Învățarea limbii engleze încă din copilărie i-a alimentat pasiunea pentru limbile străine, ceea ce a determinat-o să le studieze ca hobby, alături de eforturile academice. Cu o diplomă de master în publicitate și o fascinație pentru istoria lingvisticii, ea aduce o perspectivă unică rolului său, făcând învățarea limbilor distractivă pentru cititorii din întreaga lume.


Related articles