Lista Completă a Țărilor vorbitoare de Limba Spaniolă — Câți oameni vorbesc spaniola?

Știați că Mexicul este de departe cea mai mare țară vorbitoare de spaniolă din lume?

Lista Completă a Țărilor vorbitoare de Limba Spaniolă — Câți oameni vorbesc spaniola?

Frumoasa limbă spaniolă are al doilea cel mai mare număr de vorbitori nativi din întreaga lume. Deși acum trebuie să călătorești în lung și-n lat pentru a descoperi toate țările vorbitoare de spaniolă din lume, lucrurile erau diferite acum câteva secole. Dintr-un simplu dialect în secolul al IX-lea, spaniola este acum una dintre cele mai răspândite limbi de pe Pământ. Deci unde mai exact este spaniola limba oficială?

Fără alte introduceri, haide să explorăm și să descoperim lista completă a țărilor vorbitoare de spaniolă. În timp ce facem acest lucru, ne vom uita și la istoria din spatele expansiunii limbii spaniole și câte persoane vorbesc spaniola astăzi.

Câți oameni vorbesc spaniolă?

În 2022, 548 de milioane de oameni vorbesc spaniolă în întreaga lume. Acest număr include atât vorbitorii nativi cât și pe cei non-nativi. Cu toate acestea, numărul ‘neoficial’ ar putea fi mai mare decât acesta.

Dacă te gândești, sunt persoane care au învățat spaniola pentru o vreme și apoi s-au oprit. Acești indivizi sunt cunoscuți ca vorbitori parțiali. Deși nu vorbesc spaniola perfect, unii dintre ei se descurcă destul de ușor. Acesta este motivul pentru care poți rotunji numărul total de vorbitori de spaniolă din întreaga lume la 550 de milioane.

Acest număr mare plasează limba spaniolă pe locul patru în topul celor mai vorbite limbi din lume, după engleză, chineză mandarină și hindi.

Cu toate acestea, când vine vorba de limbile cu cei mai mulți vorbitori nativi, spaniola ocupă un incredibil loc secund (după chineza mandarină) – și pe bună dreptate! Numărul total de oameni care vorbesc spaniola ca limbă maternă este de 475 de milioane – conform celor mai recente date de la Ethnologue.

Datorită notorietății sale în continuă creștere, spaniola este a treia cea mai studiată limbă în întreaga lume, după engleză și franceză.

Acum doar imaginează-ți câți prieteni noi ți-ai putea face dacă ai începe să înveți spaniola acum!

Listă de țări vorbitoare de limba spaniolă

Spaniola este limba oficială a 20 de țări și a unui teritoriu dependent: Argentina, Bolivia, Chile, Colombia, Costa Rica, Cuba, Republica Dominicană, Ecuador, El Salvador, Guineea Ecuatorială, Guatemala, Honduras, Mexico, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru, Spania, Uruguay, Venezuela și Puerto Rico.

Trebuie remarcat că această listă include Guineea Ecuatorială, unde limba spaniolă este oficială, dar nu și nativă.

Pentru a ne asigura că suntem pe aceeași pagină, să definim rapid ceea ce face ca o țară să fie ‘vorbitoare de spaniolă’. O ‘țară vorbitoare de spaniolă’ este o țară unde spaniola este limba oficială. De exemplu, multe persoane vorbesc spaniolă în Statele Unite. De fapt, spaniola este a doua cea mai vorbită limbă aici. Cu toate acestea, SUA nu poate fi considerată o țară vorbitoare de spaniolă deoarece spaniola nu este o limbă oficială aici. Deși pare logic, este crucial să facem această diferență.

'How many people speak Spanish' by Cecy Alvarado©

În plus față de cele 20 de țări, spaniola este, de asemenea, limba oficială a mai multor organizații internaționale. Acestea includ Națiunile Unite, Uniunea Europeană, Organizația Statelor Americane, Uniunea Națiunilor Sud-Americane, Comunitatea Statelor Latino-Americane și Caraibiene, Uniunea Africană și multe alte organizații internaționale.

Acum haideți să intrăm în detalii și să împărțim țările după continente.

Țări vorbitoare de spaniolă în America de Sud

Deoarece Americile se mândresc cu cel mai mare număr de țări vorbitoare de limba spaniolă din lume, am considerat că este cel mai bine să începem explorarea noastră în America de Sud. Dintre cele treisprezece țări de pe continentul sud-american, nouă vorbesc spaniola. Acest lucru înseamnă că aici sunt mai multe țări vorbitoare de spaniolă decât oriunde altundeva în lume.

Iată care sunt țările vorbitoare de spaniolă din America de Sud și procentele lor din populație care vorbește spaniola:

  • Argentina — 98%
  • Bolivia – 83%
  • Chile – 96%
  • Colombia – 99%
  • Ecuador — 96%
  • Paraguay – 68%
  • Peru — 87%
  • Uruguay – 98%
  • Venezuela – 97%

Țări vorbitoare de spaniolă în America Centrală

Dintre cele șapte țări din America Centrală, doar Belize nu are spaniola ca limbă oficială. Cu toate acestea, majoritatea belizienilor pot vorbi apaniola. Astfel, dacă plănuiești o călătorie în America Centrală, vorbirea limbii spaniole cu siguranță va fi utilă.

  • Costa Rica —99%
  • El Salvador — 100% (99,7% pentru a fi preciși)
  • Guatemala – 78%
  • Honduras — 99%
  • Nicaragua – 97%
  • Panama – 92%

*numărul reprezintă procentul de populație care vorbește spaniola.

Țări vorbitoare de spaniolă în America de Nord

Având în vedere că limba spaniolă a venit aici din Europa cu câteva secole în urmă, este fascinant că Mexic este țara cu cea mai numeroasă populație de vorbitori de limbă spaniolă din lume. Pe lângă spaniolă, guvernul mexican recunoaște 68 de limbi naționale, dintre care 63 sunt indigene. Exemplele includ Nahuatl, Yucatec Maya, Zapotec, Mixtec, Mayo, Yaqui, Tzeltal, Tzotzil, Chol, Totonac, Purépecha și altele.

  • Mexic — 97% (procentul de populație care vorbește limba spaniolă)

Țări vorbitoare de spaniolă în Caraibe

Dacă Mexic este țara cu cei mai mulți vorbitori de limbă spaniolă din lume, Cuba este țara cu cea mai mare proporție de vorbitori de limbă spaniolă din lume.

  • Cuba — 100% (99,8 pentru a fi preciși)
  • Republica Dominicană — 98%
  • Puerto Rico — 99%

Țări de vorbitoare de spaniolă în Europa

În sfârșit, suntem aproape la finalul explorării noastre cu Spania: țara de origine a limbii spaniole. Este cu adevărat surprinzător cât de puțini oameni vorbesc spaniola aici! Motivul pentru acest lucru este că un număr semnificativ de oameni din Spania vorbesc catalana.

  • Spania — 92% (procentul de populație care vorbește limba spaniolă)

Țări vorbitoare de spaniolă în Africa

Singura și unica țară vorbitoare de spaniolă din Africa este Guinea Ecuatorială. Deși neașteptat, o mică lectură de istorie va dezvălui că Guinea Ecuatorială a fost o colonie spaniolă, de unde și statutul oficial al limbii tocmai aici.

  • Guineea Ecuatorială – 74% (procentul de populație care vorbește limba spaniolă)

'Spanish speakers' by Florian Wehde©

Țări în care se vorbește spaniola, deși nu este o limbă oficială

Spaniola se vorbește în multe țări din întreaga lume, deși nu este o limbă oficială în toate acestea. Naturalmente, pot exista o serie de motive pentru care se întâmplă acest lucru.

Un motiv este că Spania a fost odată un imperiu foarte puternic iar influența sa încă poate fi văzută în multe părți ale lumii. Un alt motiv este că multe persoane din țările vorbitoare de limba spaniolă au emigrat și și-au adus limba cu ei. Probabil cel mai bun exemplu este Statele Unite, unde mai mult de 41 de milioane de persoane vorbesc spaniola ca limbă maternă.

Alte țări cu minorități mari de vorbitori de limba spaniolă sunt Belize, Filipine (spaniola a fost limba oficială aici din 1565 până în 1973), Gibraltar și Andorra.

O scurtă istorie a limbii spaniole

Dacă vrei să înțelegi cum a devenit limba spaniolă atât de răspândită, va trebui să te întorci în istorie.

Călătorind înapoi în timp câteva secole, ne întâlnim cu Cristofor Columb. Exploratorul a făcut patru călătorii peste Oceanul Atlantic din Spania, hotărât să găsească o rută directă către Asia. În schimb, el a descoperit Americile. Ca rezultat al descoperirii sale neintenționate, limba spaniolă s-a răspândit în întreaga Lume Nouă.

În secolul următor, conchistadorii spanioli au ajuns pe coastele americane împreună cu limba lor. În plus, misionarii catolici au adus latina, limba Bisericii Catolice. Mulți dintre ei au descoperit că este mai ușor să răspândească înțelegerea și credința în limbile native decât în latină, care era considerată în mod general potrivită pentru scopurile de convertire. Astfel, latina, spaniola și limbile populațiilor native au fost toate utilizate simultan în timpul cuceririi spaniole a Americilor.

Desigur, acest amestec de limbi a creat treptat noi forme de spaniolă care erau unice pentru Lumea Nouă. Așadar, aceste versiuni dialectice de spaniolă au devenit limbile oficiale ale populațiilor cucerite până când acestea s-au eliberat de sub domnia spaniolă în secolul al XIX-lea.

La fel ca și engleza, spaniola a devenit atât de răspândită datorită imperiului său colonial. Cu extinderea sa maximă în secolul al XVIII-lea, imperiul spaniol a devenit primul care a fost cunoscut drept „imperiul peste care soarele nu apune niciodată”.

Și iată că aceasta este povestea scurtă despre cum spaniola a devenit atât de răspândită în întreaga lume.


Vorbește spaniola ca un localnic rapid

Vrei să te simți ca acasă în peste 20 de țări și să vorbești spaniola fluent rapid? Încearcă Mondly, aplicația premiată de învățare a limbilor străine care ia în serios distracția de a învăța limba spaniolă.

În loc să te obosești ore în șir cu manuale groase, introdu o lecție Mondly de 10 minute în rutina ta și transformă învățarea într-o plăcere. Vei învăța spaniola în mod natural folosind:

  • subiecte practice;
  • lecții de limbă interactive;
  • sugestii inteligente și feedback instant pe pronunție;
  • audio-uri clare cu vorbitori nativi;
  • conversații din viața reală și mult mai mult.

Începe să utilizezi Mondly gratuit pe computer sau descarcă aplicația și învață spaniola oricând, oriunde.

Anonim's Gravatar

Diana Lăpușneanu - Linguist at Mondly Blog

Diana este lingvist la Mondly by Pearson. Învățarea limbii engleze încă din copilărie i-a alimentat pasiunea pentru limbile străine, ceea ce a determinat-o să le studieze ca hobby, alături de eforturile academice. Cu o diplomă de master în publicitate și o fascinație pentru istoria lingvisticii, ea aduce o perspectivă unică rolului său, făcând învățarea limbilor distractivă pentru cititorii din întreaga lume.

2 comments on “Lista Completă a Țărilor vorbitoare de Limba Spaniolă — Câți oameni vorbesc spaniola?

    1. Cu drag, doamna Felicia!
      Sincere felicitări pentru că participați la cursurile de spaniolă ❤️

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Related articles