Învață Zilele Săptămânii în Germană

Guten Tag și bun venit la o altă lecție scurtă de germană! De la Montag la Sonntag – iată zilele săptămânii in limba germană.

Învață Zilele Săptămânii în Germană

Dacă cineva întreabă welchen Wochentag haben wir heute? („ce zi a săptămânii este astăzi?”), ce răspunzi? Zilele săptămânii sunt probabil unul dintre primele lucruri pe care le înveți nu doar în germană, ci în orice limbă. Atunci când erai mic, probabil că ai început cu „mama”, „tata”, „bună” și „mulțumesc”, apoi ai avansat la numere, culori și, firește, zilele săptămânii. Așadar, dacă înveți germana, zilele săptămânii în germană sunt cu siguranță un bun punct de plecare.

Dacă te gândești, zilele (Tage) săptămânii (Woche) reprezintă una dintre cele mai fundamentale și importante lecții de limbă. Cunoașterea acestor șapte cuvinte scurte te va ajuta să organizezi întâlniri și să creezi o agendă săptămânală care îți va decide fiecare mișcare socială și profesională. Până la urmă, întreaga noastră viață se învârte în jurul conceptului de timp și al multor modalități prin care îl ținem sub control: secunde, minute, ore, zile, săptămâni, luni, ani, etc. Așa că hai să te ajutăm să începi și să vedem care sunt zilele săptămânii în germană.

Zilele săptămânii în germană

Pentru a merge direct la subiect, zilele săptămânii în germană sunt:

  • Luni – Montag
  • Marți – Dienstag
  • Miercuri – Mittwoch
  • Joi – Donnerstag
  • Vineri – Freitag
  • Sâmbătă – Samstag
  • Duminică – Sonntag

Fiecare zi lucrătoare în germană (cu excepția, desigur, a zilei de miercuri sau Mittwoch) se termină cu tag, pe care deja îl cunoști de la Guten Tag, ceea ce înseamnă „zi”.

Pentru a face zilele săptămânii în germană chiar mai ușor de memorat, haide să ne ocupăm puțin de etimologie. De exemplu, Montag care în germană este „Luni”, provine din cuvântul german Mond („lună”). Așadar, luni în germană este literalmente „ziua lunii”.

Dienstag („marți”), pe de altă parte, are legătură cu vechiul zeu germanic Týr, care era zeul preocupat de formalitățile războiului (în special tratate) și justiție. Dienstag era considerată ziua lui Týr, care sună ca „Tuesday” deoarece de aici provine și „Tuesday” („marți” în engleză). După cum știi deja, engleza este o limbă germanică, așa că există multe asemănări între germana modernă și engleză.

Mittwoch, singura zi a săptămânii în germană care nu se termină în tag, înseamnă pur și simplu „mijlocul săptămânii”.

days of the week in German
The days of the week in German

„Joi”, care în germană este Donnerstag, înseamnă literalmente „ziua tunetului”. Ziua a fost denumită inițial după Thor, impresionantul zeu nordic pe care Marvel l-a făcut faimos. În culturile germanofone, Thor a fost cunoscut sub numele de Donar, de unde provine Donnerstag. În mod evident, cuvântul englezesc „Thursday” vine de la „ziua lui Thor”.

Atât Freitag cât și „Friday” („vineri” in engleză) sunt legate de zeița Frige (sau Frigg în norvegiană). Ea era zeița maternității și a căsătoriei, iar numele ei provine de la verbul „fríja” = „a iubi”.

Sâmbătă este Samstag în germană (sau Sonnabend „seara-soarelui” în unele părți ale Germaniei de nord și de vest). Samstag provine din grecescul sambaton sau mai vechiul sabbaton, care este legat de „Sabbath”.

Sonntag („Duminică”) provine de la Sonne („soare”). Deci, Sonntag și „Sunday” („duminică” in engleză) sunt ambele literalmente „ziua soarelui” sau „ziua-soare”.

După cum poți vedea, zilele săptămânii în limba germană sunt foarte asemănătoare cu cele în engleză, deci nu ar trebui să îți fie greu să le reții. Dar, dacă ai probleme, poți folosi Mondly, aplicația premiată pentru învățarea limbilor străine care aduce împreună înregistrări audio cristaline realizate de actori de voce nativi, conversații reale și subiecte practice pentru a face germana ușor de învățat.

Cum să folosești corect zilele săptămânii în germană

Dacă vrei să îți aprofundezi cunoștințele, iată câteva reguli de bază pentru a te asigura că vei folosi corect zilele săptămânii în germană în orice situație.

  • spre deosebire de unele locuri unde duminica este considerată prima zi a săptămânii, în țările vorbitoare de limbă germană, Montag („luni”) este considerată a fi prima;
  • zilele săptămânii în germană sunt de obicei scrise cu literă mare, dar există și o situație în care nu sunt. Când vrei să exprimi că ceva se întâmplă săptămânal într-o zi anume, nu folosești litera mare, ci adaugi un „s” pentru a exprima pluralul: Ich gehe dienstags in die Klasse („Merg la clasă în zilele de marți”);
  • zilele săptămânii sunt toate masculine în germană. Asta înseamnă că ele vor folosi articolele masculine der și ein;
  • utilizează am („pe”) pentru a spune că ceva se întâmplă într-o anumită zi – am Montag („luni”);
  • utilizează „von … bis …” pentru a spune „de la … până la …”. De exemplu, Von Mittwoch bis Freitag, bin ich in Paris („De miercuri până vineri, sunt în Paris”).

Vorbește germana fluent în doar 10 minute pe zi

Vrei să vezi zilele săptămânii în germană în acțiune în conversații reale? Descarcă Mondly, aplicația premiată de învățare a limbilor străine care te va ajuta să vorbești germana ca și cum te-ai fi născut în Berlin.

Poate fi dificil să stăpânești pronunția germană dacă nu locuiești activ în Germania. Dar cu Mondly vei avea acces la o metodă unică, rapidă și extrem de eficientă de învățare care îți permite să înveți germana în mod natural, cu teme practice, conversații autentice și lecții zilnice scurte.

Începe să folosești Mondly gratuit pe computer sau descarcă aplicația și învață germană rapid, oricând, oriunde.

Anonim's Gravatar

Diana Lăpușneanu - Linguist at Mondly Blog

Diana este lingvist la Mondly by Pearson. Învățarea limbii engleze încă din copilărie i-a alimentat pasiunea pentru limbile străine, ceea ce a determinat-o să le studieze ca hobby, alături de eforturile academice. Cu o diplomă de master în publicitate și o fascinație pentru istoria lingvisticii, ea aduce o perspectivă unică rolului său, făcând învățarea limbilor distractivă pentru cititorii din întreaga lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Related articles