Tellen in het Japans – Een Volledige Gids voor Japanse Getallen

De Japanse getallen zijn eigenlijk makkelijk te leren als je de basis eenmaal snapt. Laten we erin duiken en leren hoe je telt in het Japans.

Tellen in het Japans – Een Volledige Gids voor Japanse Getallen

Je kunt er niet omheen: Japans is een super complexe en prachtige taal. Sterker nog, voor een Engels sprekend persoon zou het zo’n 2200 uur kosten om vloeiend Japans te leren. Het leren van Japans kan dus wel één van de grootste prestaties in iemands leven zijn. Maar dat betekent niet dat Japans leren onmogelijk is. Echt niet! We hebben al het Japanse alfabet en het Japanse schrijfsysteem uitgelegd. Nu zijn de Japanse getallen een makkie.

Echt waar! Hoe moeilijk ze nu ook lijken omdat je de logica erachter nog niet kent, de Japanse getallen zijn eigenlijk makkelijk als je de basis kent. Dus laten we leren hoe je telt in het Japans.

Japanse getallen & hoe je telt in het Japans – een overzicht

Voordat je begint met het leren tellen in het Japans, zijn er een paar dingen die je moet weten. Ten eerste gebruiken mensen in Japan niet altijd de Japanse getallen. Net als de rest van de wereld gebruiken ze vaak de Arabische cijfers bij het schrijven (gelukkig voor ons, Japanse leerlingen!). Maar dat betekent niet dat je het Japanse getallensysteem niet moet leren. Er zijn momenten – zoals traditionele ceremonies – waar mensen nog steeds de Japanse kanji cijfers gebruiken.

Ten tweede is het Japanse getallensysteem gebaseerd op twee sets van uitspraken: de Sino-Japanse uitspraken (on’yomi of “On reading”) die zijn gebaseerd op de Chinese getallen, en de Native Japanese uitspraken (kun’yomi of “Kun reading”) gebaseerd op de Japanse yamato kotoba.

Omdat de Native Japanese reading alleen wordt gebruikt tot 10, zul je de Sino-Japanse uitspraak vaker gebruiken. Maar nu komt het ingewikkelde deel, omdat de Sino-Japanse uitspraak (ichi, ni, san of “één, twee, drie” zoals wij in het Nederlands zeggen) tellers gebruikt. We praten zo meteen meer over tellers, maar wat je nu moet weten, is dat tellers aangeven wat voor soort objecten je telt in het Japans. Denk aan lange objecten, dieren, kleine dingen, machines enzovoort.

Terugkomend op de Native Japanese reading, deze uitspraak (die, onthoud, meestal alleen tot 10 wordt gebruikt) heeft geen tellers – (joepie!). Dus deze uitspraak is een universele teller die je kunt gebruiken om alles in het Japans te tellen, behalve mensen, geld en tijd.

Om te herkennen welk type Japanse getallen worden gebruikt in een geschreven tekst, onthoud dat de Native Japanese getallen allemaal eindigen op つ (tsu) – behalve 10, dat is とう (tou).

Dat gezegd hebbende, ben je nu klaar om te leren tellen tot 10 in het Japans!

Basis Japans tellen: 1 tot 10 in het Japans.

NumberSino-Japanese readingKanjiNative Japanese readingKanji
1いち (ichi)ひとつ (hitotsu)一つ
2に (ni)ふたつ (futatsu)二つ
3さん (san)みっつ (mittsu)三つ
4し、よん (shi, yon)よっつ (yottsu)四つ
5ご (go)いつつ (itsutsu)五つ
6ろく (roku)むっつ (muttsu)六つ
7しち、なな (shichi, nana)ななつ (nanatsu)七つ
8はち (hachi)やっつ (yattsu)八つ
9く、きゅう (ku, kyuu)ここのつ (kokonotsu)九つ
10じゅう (juu)とう (tou)
0れい、ゼロ、マル (rei, zero, maru)
Numbers in Japanese 1-10

En zo tel je tot 10 in het Japans met zowel de Sino-Japanse als de Native Japanese uitspraak. Als je de juiste uitspraak van de getallen 1 tot 10 in het Japans wilt horen, kun je dit korte filmpje bekijken:

Dat viel best mee, toch? Bovendien, als je tot 10 leert tellen, wordt tot 100 tellen een eitje! Het is makkelijker dan je zou denken! Wacht maar af.

Welke ongeluksgetallen in het Japans kun je beter vermijden?

Nu even iets over de basis “1 tot 10 in het Japans”. Je hebt waarschijnlijk gemerkt dat 4, 7, en 9 elk twee verschillende uitspraken hebben. Zoals wij in het westen het getal 13 als ongeluksgetal beschouwen, zien de Japanners de getallen 4 en 9 als ongelukkig omdat し (shi – 4) en く (ku – 9) hetzelfde klinken als de woorden voor “dood” (死, shi) en “lijden of marteling” (苦, ku). Daarom vermijden Japanners deze ongeluksgetallen zoveel mogelijk. Als je ooit naar Japan gaat, let dan goed op de prijzen. De kans is groot dat je prijzen als 9.99 of 4.99 nergens ziet.

Aan de andere kant, hoewel 7 in Japan als geluksgetal wordt beschouwd, bevat de uitspraak – しち (shichi) – ook de Japanse mora し (shi), dus het is veel gebruikelijker om de andere uitspraak te zeggen: なな (nana).

Nul in het Japans

Voor nul in het Japans is het kanji-teken 零 (rei). Maar het is gebruikelijker om “zero” te zeggen, net zoals wij dat in het Engels doen: ゼロ (zero). Of マル (maru) wat “cirkel” betekent en het wordt op dezelfde manier gebruikt als wij “oh” zeggen in plaats van “zero” in het Engels bij het lezen van individuele cijfers van een getal.

Een populair voorbeeld waarbij de Japanners de マル (maru) uitspraak gebruiken, is de 109 winkel in Tokio. In plaats van ひゃくきゅう in hiragana of 百九 in kanji (hyakukyuu) te zeggen, zeggen ze 一〇九 (ichi maru kyu).

Grotere Japanse getallen leren: tellen tot 100 in het Japans

Om je te helpen sneller de Japanse getallen tot 100 te leren, hebben we deze tabel gemaakt die zowel kanji als hiragana bevat. Daarnaast hebben we ook de romaji notatie toegevoegd, zodat je weet hoe je elk getal uitspreekt, zelfs als je niet bekend bent met het Japanse schrijfsysteem. Met andere woorden, deze tabel heeft alles wat je nodig hebt om te leren tellen tot 100 in het Japans!

japanese numbers
How to count to 100 in Japanese

Zijn die Japanse getallen niet fascinerend? Als je eenmaal hebt geleerd hoe je tot 10 moet tellen, is tot 100 tellen gewoon een spelletje van herhaaldelijk samenvoegen en optellen. Hier zijn een paar voorbeelden om je te helpen het proces van het tellen tot 100 in het Japans beter te begrijpen:

  • 11 is 十一 (juuichi) ofwel 10 (juu) + 1 (ichi);
  • volgens precies dezelfde regel is 12 十二 (juuni) ofwel 10 (juu) + 2 (ni).

Zodra je het voorvoegsel verandert, blijft de regel hetzelfde. Je hoeft alleen maar de tientallen te tellen (twee tientallen, drie tientallen, vier tientallen enzovoort) en dan het volgende getal toe te voegen:

  • als 20 二十 (nijuu) is ofwel 2 (ni) tientallen (juu), dan is 21 二十一 (nijuuichi) ofwel 2 (ni) tientallen (juu) + 1 (ichi);
  • als 70 七十 (nanajuu) is ofwel 7 (nana) tientallen (juu), dan is 76 七十六 (nanajuuroku) ofwel 7 (nana) tientallen (juu) + 6 (roku);
  • dan komt 100 met een nieuw woord: 百 (hyaku).

Japanse getallen tot 10.000 en verder

Nu je de magische regel hebt begrepen van altijd maar optellen en optellen en optellen om nieuwe getallen te krijgen, laten we eens kijken naar de hogere divisies van de Japanse getallen. Hoe ga je verder na 100? En na 10.000?

NumberKanjiHiraganaRomaji
101百一ひゃくいちhyaku ichi
145百四十五ひゃくよん
じゅうご
hyaku yon-ju go
199百九十九ひゃくきゅう
じゅうきゅう
hyaku kyu-ju kyu
200二百にひゃくnihyaku
201二百一にひゃくいちnihyaku ichi
300三百さんびゃくsanbyaku
400四百よんひゃくyonhyaku
1,000せんsen
1,001千一せんいちsen ichi
10,000一万まんichiman
100,000十万じゅうまんjuuman
1 million百万ひゃくまんhyakuman
10 million千万せんまんsenman

Zoals je ziet, blijft de regel die we voor de eerste 100 Japanse getallen hebben geleerd, nog steeds gelden. Om verder dan 100 in het Japans te tellen, blijf je gewoon nummers stapelen. Dan, als je bij 1.000 komt, wordt hyaku sen en zo verder.

Laten we eens kijken naar een wat ingewikkelder voorbeeld om zeker te weten dat je de regel begrepen hebt. Laten we het getal 1289 nemen. Dat is 千二百八十九 in kanji en せんにひゃくはちじゅうきゅう in hiragana. Dus 1000 (sen) + 2 (ni)‌ 100s (hyaku) + 8 (hachi) 10s (ju) + 9 (kyuu) is sen nihyaku hachijuu kyuu.

Zoals je waarschijnlijk al hebt gemerkt, is het gemakkelijker om Japanse getallen te lezen of te schrijven met kanji, omdat de hiragana best lang kan worden met getallen zoals 1289. Maar vergeet niet dat de Japanners ook de Arabische cijfers gebruiken, vooral bij grotere getallen.

Wat zijn Japanse tellers en hoe moet je ze gebruiken?

Nu je weet hoe je in het Japans moet tellen, is het tijd om naar het volgende niveau te gaan en meer te leren over de Japanse tellers. Zoals we in het overzicht hebben vermeld, zijn Japanse tellers specifieke woorden die je na het getal moet toevoegen als je specifieke objecten telt. Als we de Japanse tellers naar het Nederlands zouden vertalen, zouden we zeggen “twee stukken taart” en niet “twee taarten”. Dus het woord “stukken” is de teller in deze situatie. Dus afhankelijk van de objecten die je telt, moet je het telwoord dienovereenkomstig kiezen.

Bijvoorbeeld, voor platte en dunne objecten, is het telwoord dat je moet gebruiken まい (mai). Dus als je “drie shirts” wilt zeggen, zeg je シャツさんまい (shatsu san mai) – waarbij shatsu “shirts” betekent, san “drie” is en mai het telwoord.

7 Japanse tellers die je moet kennen

Voordat je naar deze lijst van meest voorkomende Japanse tellers kijkt, is er iets wat je moet weten. Hopelijk schrikken we je niet af… hier komt het: er zijn meer dan 500 tellers in de Japanse taal. Maar wanhoop niet! Gelukkig worden ze niet allemaal veel gebruikt. Laten we eens kijken naar degene die je absoluut nodig hebt in een basis Japanse interactie.

Japanse tellers voor tijdseenheden

Om ervoor te zorgen dat mensen begrijpen dat je het over seconden, minuten of uren hebt, moet je tellers in het Japans gebruiken. Dus je drukt seconden uit met ~秒 (byou), minuten met ~分 (fun of pun), uren met ~時 (ji), maanden met ~月 (getsu) en jaren met ~年 (nen).

Japanse tellers voor mensen

Als je mensen in het Japans wilt tellen, gebruik je de teller ひとり (hitori) voor één persoon, ふたり (futari) voor twee mensen, en ~人 (nin) voor drie of meer mensen.

Japanse tellers voor lange, dunne objecten

Lange en dunne objecten zoals potloden, flessen, eetstokjes, paraplu’s, rivieren, treinsporen of wegen hebben hun eigen Japanse teller: ~本 (hon).

Bij het tellen van deze lange en dunne objecten in het Japans, eindigen alle getallen op -hon, behalve 3 – die eindigt op -bon – en de getallen 1, 6, 8 en 10 die eindigen op -pon. Dit lijkt in het begin misschien wat overweldigend, maar oefenen helpt je sneller de uitzonderingen onder de knie te krijgen.

japanese counters
“Meguro River in Japan” by Sora Sagano©

Japanse tellers voor kleine, ronde objecten

Om kleine en ronde voorwerpen zoals appels of tennisballen te tellen, moet je in het Japans de ~個 (ko) teller gebruiken.

Japanse tellers voor dunne, platte objecten

Zoals we al eerder vermeldden, om dunne en platte voorwerpen (zoals vellen papier, borden of kledingstukken) te tellen in het Japans, moet je de まい (mai) teller gebruiken.

Japanse tellers voor dieren

Voor kleine dieren zoals insecten, vissen, honden of katten, gebruik je de teller ~匹 (hiki). En voor grotere dieren zoals olifanten gebruik je de teller ~頭 (tou).

Japanse tellers voor auto’s, fietsen en andere mechanische apparaten

Als je hoofd nog niet duizelt, voor auto’s, machines en allerlei huishoudelijke apparaten, moet je de teller ~台 (dai) gebruiken.

Nog niet klaar om je te verdiepen in Japanse tellers? Gebruik dan de algemene teller gebaseerd op de Native-Japanse lezing (一つ hitotsu, 二つ futatsu enzovoort). Met dit systeem kun je bijna elk soort voorwerp tot tien tellen zonder je zorgen te maken dat je de teller verkeerd hebt.


Zo leer je Japans in slechts 10 minuten per dag

Wil je de Japanse getallen in actie zien en misschien zelfs wat Japanse zinnetjes leren? Dan heb je geluk! Want met Mondly, de snelste manier om talen te leren, kun je Japans op een natuurlijke manier leren met praktische onderwerpen en authentieke Japanse gesprekken opgenomen door native Japanse sprekers.

Wil je meer? Met Mondly krijg je elke dag meer! Snelle dagelijkse lessen. 5 minuten per dag. Het is zo leuk dat je er verslaafd aan raakt. Het beste deel? Je spreekt in een mum van tijd Japans als een local!

Begin gratis met Mondly op je computer of tablet of, nog beter, download de Mondly-app op je iOS- of Android-apparaat en leer snel Japans, waar en wanneer je maar wilt.

Wil je Japans leren met Mondly in slechts 10 minuten per dag?

Anoniem's Gravatar

Patrik R

SEO-specialisten en een marketingverslaafde die alles geoptimaliseerd wil hebben.


Related articles