Kore Alfabesi Hangul Hızlı Rehberi – Telaffuz ve Kurallar

Hangul, Batı dillerini konuşanlar için öğrenmesi en kolay Asya alfabesi midir? Öğrenmek için okumaya devam edin.

Bu popüler Kore deyimi, Hangul ve karakterleri hakkında şöyle diyor: “bir bilge adam sabah bitmeden onlarla [karakterlerle] tanışabilir; aptal bir adam onları on gün içinde öğrenebilir.” Bu, Kore alfabesinin aslında düşündüğünüzden daha kolay olduğunu önermektedir. Kore dili, İngilizce konuşanlar için öğrenmesi en zor dillerden biri olmasına rağmen, alfabesi linyistik* tasarımıyla dilbilimciler tarafından övgü almış ve “parlak” ve “zamanın ve kullanımın testlerine dayanacak şekilde tasarlanmış mükemmel bir fonetik sistem” olarak tanımlanmıştır.

Güney Kore’ye seyahat etmeyi veya taşınmayı planlıyorsanız, BTS hayranıysanız (Bangtan Boys, Güney Koreli bir erkek grubu), veya sadece Kore kültürüne ilgi duyuyorsanız, Hangul mükemmel bir başlangıç noktasıdır. Sadece size öğrenmeye devam etme özgüvenini kazandırmakla kalmayacak, aynı zamanda Korece yazılmış çoğu metni okumanıza yardımcı olacaktır.

Ayrıca, Korece öğrenmeye Kore Romanizasyonunu (Kore alfabesinin Latin alfabesi temsili) kullanarak başlarsanız, muhtemelen ona bağımlı olacak ve bu size hiç iyi gelmeyecektir. Romanizasyona alıştıktan sonra Hangul kullanarak Korece yazmayı öğrenmeye çalışmak gerçekten zordur.

*Featural bir yazı sistemi, karakterlerin telaffuz edildiğinde üretim organlarının şeklini ve fonetik özelliklerini taklit ettiği bir yazı sistemidir.

Hangul’ün kısa bir tarihi: Kore alfabesi nasıl oluşturuldu?

Genellikle yazı sistemleri söz konusu olduğunda tarih hakkında konuşmayız, ancak Hangul’ün tarihi kesinlikle büyüleyici ve daha fazlasını öğrenmek isteyeceksiniz.

Kore alfabesi, Güney Kore’de Hangul veya Hangeul ve Kuzey Kore’de Chosŏn’gŭl olarak da bilinen, 1443 yılında Kore Joseon hanedanının dördüncü kralı Büyük Sejong tarafından icat edildi.

Hangul’den yıllar önce, Koreliler Korece ve Çince karakterlerini (Hanja olarak adlandırdıkları) yanı sıra diğer yerel fonetik yazı sistemleri kullanarak yazdılar. Ancak birçok alt sınıf insan, Korece ile Çince arasındaki temel farklar ve elbette büyük sayıda Çince karakter nedeniyle okuma veya yazma konusunda bilgi sahibi değildi. Sonuç olarak, hatta bugün birçok insan, karmaşık yazı sistemleri nedeniyle Çince ve Japonca’nın öğrenilmesini çok zor bulur.

Bu nedenle, daha yaygın insanların okur yazar olmalarına yardımcı olmak için Büyük Sejong, bizzat yeni bir alfabeyi yarattı ve ilan etti: Kore alfabesi. Yeni yazı sistemi, az eğitimli veya hiç eğitim almayan insanların kolayca okuma ve yazmayı öğrenebilmeleri için tasarlandı.

hangul sejong
“King Sejong the Great, creator of Hangul” by Mathew Schwartz©

Belirli bir belgenin 1446 yılında yayınlandığı ve 1940 yılında keşfedildiği belirtiliyor. Bu belge, Kore ünsüzlerinin tasarımının, telaffuz edildiğinde üretim organının şeklini ve fonetik özelliklerini taklit ettiğini ve ünlülerin ise ünlü uyumu ve yin ve yang prensiplerine dayandığını açıklar.

Karşıtlık ve Canlanma

Ancak hikaye böyle bitmiyor. Yeni alfabeye, Hanja’nın tek meşru yazı sistem olduğuna inanan edebi elit tarafından karşıtlık gösterildi ve Kore alfabesinin dolaşımının statülerine bir tehdit olarak görüldüğü düşünüldü. Bununla birlikte, Kore alfabesi popüler kültüre girdi ve özellikle kadınlar ve popüler kurgu yazarları tarafından kullanıldı.

1504 yılında, Kral Yeonsangun, onu eleştiren bir belge yayınlandıktan sonra Kore alfabesinin öğrenimini ve yayınlanmasını yasakladı.

Ancak 16. ve 17. yüzyılın sonlarında Kore alfabesinin canlanması, Kore alfabesiyle yazılmış şiirlerin ve romanların çiçeklendiği dönemler olarak görüldü.

Ardından, Kore milliyetçiliği ve Batılı misyonerlerin Kore alfabesini desteklemesi sayesinde, Hangul (linguist Ju Si-gyeong tarafından 1912 yılında türetilmiş bir terim) 1894 yılında ilk kez resmi belgelerde kullanıldı.

Hangul’ün kullanımı, Japon hükümeti altında daha fazla karşıtlık ve reformlarla karşılaştı, ancak sonunda 1950 yılından sonra hem Kuzey Kore hem de Güney Kore’de özel yazı sistemi haline geldi.

Kore alfabesi – bir genel bakış

Kore alfabesi veya Hangul, 24 temel harften oluşur: 14 ünsüz (ㄱ ㄴ ㄷ ㄹ ㅁ ㅂ ㅅ ㅇ ㅈ ㅊ ㅋ ㅌ ㅍ ㅎ) ve 10 ünlü (ㅏ ㅑ ㅓ ㅕ ㅗ ㅛ ㅜ ㅠ ㅡ ㅣ). Ayrıca, derine indikçe, temel harflerin birleştirilmesiyle oluşturulan 19 karmaşık harf olduğunu keşfedeceksiniz: 5 gergin ünsüz (ㄲ ㄸ ㅃ ㅉ ㅆ) ve 11 karmaşık ünlü (ㅢ ㅚ ㅐ ㅟ ㅔ ㅒ ㅖ ㅘ ㅝ ㅙ ㅞ).

“Hangul” adı, Korece han (한) – “büyük” anlamına gelir – ve geul (글) – “yazı” anlamına gelir – kelimelerinin birleşimidir. Ancak, han kelimesi genelde Kore’ye atıfta bulunmak için de kullanılır, bu nedenle ad aynı zamanda “Kore yazısı” olarak da çevrilebilir.

Çin veya Japonca gibi yüzlerce veya hatta binlerce karakter içeren dillerin aksine – her biri 10, 15 veya daha fazla darbeyle – en karmaşık Kore harfi (veya karakteri) sadece beş darbeden oluşur. Ayrıca, Hangul çok bilimsel bir alfabedir. Mantığını anladığınızda, öğrenme yolculuğu daha kolay hale gelir.

Kore harflerine “jamo” (자모) denir ve iki boyutta düzenlenmiş hece bloklarında yazılırlar. Böyle bir blok her zaman tam olarak bir heceye sahiptir. Örneğin, Korece “honeybee” (arı) yazmak için (kkulbeol), ㄲㅜㄹㅂㅓㄹ değil 꿀벌 şeklinde yazılır. Günümüzde Kore metinleri genellikle soldan sağa doğru yazılırken, kelimeler arasında boşluklar ve batı tarzı noktalama işaretleri bulunur.

Daha önce belirtildiği gibi, Hangul bir featural yazı sistemidir. Bu, harflerin, karşılık gelen ses oluşturulduğunda ağız tarafından yapılan şekli taklit ettiği anlamına gelir. Tamamen büyüleyici! Şimdi biraz daha ayrıntıya girelim ve Kore alfabesinin harflerini nasıl telaffuz edeceğimize bakalım.

Kore ünsüzlerinin telaffuzu

Farklı dil gruplarından gelen diller nadiren birbirine benzemez. Bu nedenle, bir dilin seslerini başka bir dilin harfleri kullanılarak açıklamak çok zordur. Bizim bağlamımızda, bu, Kore karakterlerini Latin/İngiliz harfleri veya sesleri kullanarak tam olarak temsil etmenin mükemmel bir yolunun olmadığı anlamına gelir. Kore alfabesinin harflerini telaffuz etmeyi açıklamak için kullanacağımız İngiliz harfleri, mümkün olan en yakın temsilci olacaktır.

Hangul’ü nasıl telaffuz edeceğinizi daha iyi anlamak için, özellikle Mondly gibi dil öğrenme uygulamalarına gitmek en iyisidir. Burada yerel ses aktörleri tarafından kaydedilen kristal netliğinde sesler, Kore dilinin telaffuz özelliklerini anlamanıza yardımcı olacaktır.

Örneğin, Kore dilinin 14 ünsüzünün (veya 19’un genişletilmiş listesi) sesleri, hecenin başında, ortasında veya sonunda görünüp görünmediğine bağlı olarak değişir. İşte başlamak için bir Kore alfabesi ünsüzleri temel tablosu (başlangıç seviyesindekilere yardımcı olmak için):

korean consonants chart
Korean consonants chart for beginners

Gördüğünüz gibi, karmaşık veya çift ünsüzler tablonun son satırında farklı bir renkte bulunur. Ayrıca, her ünsüzün altında hecenin başında ve sonunda karşılık gelen sesini bulacaksınız. Bunlardan bazıları hecenin konumundan bağımsız olarak aynı seslere sahiptir. Ayrıca, bazıları sessizdir ve bazıları asla hece sonunda kullanılmaz (örneğin ㄸ, ㅃ ve ㅉ).

Örneğin, “ㅇ” sessiz bir harftir ve hecenin başında olduğunda sessizdir, hece bir ünlü harfi ile başladığında ise yer tutucu olarak kullanılır.

Bir kelimenin içindeki konum değişikliği nedeniyle sesi dönüşen diğer bazı Kore ünsüzlerine bir göz atalım:

  • ㅈ: 죽 [chuk] – “lapa” ve 콩죽 [k’ong-juk] – “fasulye lapası”;
  • ㅂ: 밥 [pap] – “pirinç” ve 보리밥 [poribap] – “arpa karışımı pirinç”
  • ㄱ: 공 [kong] – “top” ve 새 공 [saegong] – “yeni top”

Şu an için biraz karışık gibi görünebilir, ancak biraz çalışmayla tüm bu kuralları zamanla öğreneceksiniz. Sırrı, hepsini gerçek bir bağlamda görmektir. Sadece Korece pratiğe başlamak için Mondly’yi kullanmaya başladığınızdan emin olun, pişman olmayacaksınız. Korece’de ilk kelimelerinizi söylemek sadece günde 10 dakika sürer.

Kore ünlülerinin telaffuzu

Kore ünlüleri genellikle iki kategoriye ayrılır: monoftonglar ve diftonglar. Monoftonglar tek bir eklem hareketiyle üretilirken, diftonglar eklem hareketi değişikliği gösterir ve genellikle iki öğeden oluşur: bir kayma (veya yarı ünlü) ve bir monoftong.

Kore ünlülerinin en iyi yanı, pozisyonlarına bağlı olarak değişmemeleridir, bu nedenle Kore ünlülerini nasıl telaffuz edeceğinizi öğrenmek daha kolaydır:

korean vowels chart
Korean vowels chart for beginners

Son iki satırda farklı bir renkle temsil edilenler, temel harflerin birleşimiyle oluşan 11 karmaşık ünlüdür.

Kore harfleri adı ve tasarımı

Kore alfabesinin alfabetik sırasına ganada (가나다 순) denir ve ünsüzleri ve ünlüleri karıştırmaz. Öncelikle ünsüzler gelir ve ardından ünlüler gelir.

Şimdi, Kore’yi yeni öğrenenler için, Kore harflerinin adlarını bilmek bazen faydalı olabilir. Bir kelimenin nasıl telaffuz edileceğini bilmiyorsanız, bu adları kullanarak harf harf yazabilirsiniz. Ancak bunlar sadece başlangıçta bir rehber olarak kullanılmalıdır. Uzun bir süre boyunca bu tür püf noktalarına güvenmeyin, aksi takdirde Hangul’ün inceliklerini öğrenmeyi asla başaramazsınız.

Korean Alphabet Chart: Consonant Names

Korean consonantName of the consonantRomanized spelling
기역giyeok
쌍기역ssangiyeok
니은nieun
디귿digeut
쌍디귿ssangdigeut
리을rieul
미음mieum
비읍bieup
쌍비읍ssangbieup
시옷siot
쌍시옷ssangsiot
이응ieung
지읒jieut
쌍지읒ssangjieut
치읓chieut
키읔kieuk
티읕tieut
피읖pieup
히읗hieut

Gördüğünüz gibi, tablo aynı zamanda karmaşık ünsüzleri de içeriyor. Şimdi ünlülere geçelim ve onların adlarının neler olduğuna bakalım!

Korean Alphabet Chart: Vowel Names

Vowel/Name of the vowelRomanized spelling
a
ae
ya
yae
eo
e
yeo
ye
o
wa
wae
oe
yo
u
wo
we
wi
yu
eu
ui
i

Çünkü ünlülerin adları aslında verdikleri seslerdir, bu kısmı hatırlamak daha kolay olacaktır. İyi şanslar!

Kore alfabesinin tasarımı ve telaffuza etkisi

Eğitimsiz bir göz için, Kore harfleri anlamsız görünebilir, ancak bunun arkasında çok daha karmaşık bir hikaye var. Yazı sistemleri, morfem düzeyinde (Hanja gibi loğografik yazılar), hece düzeyinde (Japonca kana gibi hece yazıları), segment düzeyinde (İngilizce’de kullandığımız Latin alfabesi gibi alfabetik yazılar) veya bazen ayırt edici özellikler düzeyinde (sesbilimsel özellikler gibi) dilleri aktarabilirler. İşte Kore alfabesinin bu üç öğeyi içerdiğini düşünün.

Hangul, sesleri hecelere gruplandırır, segmentler için farklı semboller kullanır ve bazen artikülasyon yerini (labial, koronal, velar, glottal), artikülasyon şeklini (patlamalı, burunal, sibilant, aspirasyon) ve benzeri ayırt edici özellikleri belirtmek için farklı darbeler kullanır.

Ünsüzler beş homorganik gruba ayrılır – her biri kendi temel şekline sahiptir. Kore ünsüzlerinin, karşılık gelen sesin oluşturulduğu ağız şeklini taklit ettiğini unutmamalıyız. Her bir grup için temel şekli keşfedelim:

  • velar ünsüzler (ㄱ g [k], ㅋ ḳ [kʰ]): ㄱ, dili yumuşağa doğru kaldırılmış bir yan görünümünü temsil eder; ㅋ, üflemeli bir patlamanın ek bir darbesi için ekstra bir çizgiden türetilmiştir.
  • sibilant ünsüzler (ㅅ s [s], ㅈ j [tɕ], ㅊ ch [tɕʰ]): ㅅ, dişlerin yan görünümünü temsil eder ve ㅈ’nin üstündeki yatay çizgi ağzın tavanıyla sağlam teması temsil eder; ㅊ’nin üstündeki yatay çizgi ek bir üflemeli patlama temsil eder.
  • koronal ünsüzler (ㄴ n [n], ㄷ d [t], ㅌ ṭ [tʰ], ㄹ r [ɾ, l]): ㄴ, dilin ucu tarafından damağa doğru kaldırılan bir yan görünümünü temsil eder; ㄷ’nin üstündeki yatay çizgi ağzın tavanıyla düzenli teması temsil eder; ㅌ’deki orta çizgi bir üflemeli patlamanın üstünü temsil eder ve ㄹ’nin üstü dilin bir flapını temsil eder.
  • labial ünsüzler (ㅁ m [m], ㅂ b [p], ㅍ p̣ [pʰ]) – ㅁ, dudakların bir araya getirilmiş şeklini temsil eder; ㅂ’nin üstü b’nin salınım patlamasını temsil eder, ㅍ’nin üstündeki yatay çizgi üflemeli bir patlamanın üstünü temsil eder.
  • dorsal ünsüzler (ㅇ ‘/ng [ʔ, ŋ], ㅎ h [h]) – ㅇ, boğazın bir dış görünümünü temsil eder ve ㅎ, boğazda bir darlığın temsil edildiği üst yatay çizgiyle telaffuz edilir. Ekstra dikey çizgi bir üflemeli patlamanın temsilidir.
  • Ünlülere geçerken, tasarımı üç elemente dayanır:

Ünlülere geçerken, tasarımları üç öğeye dayanır:

  • Yin’in özü olan Yer’i temsil eden yatay bir çizgi ㅡ;
  • Yang’ın özü olan Güneş’i temsil eden nokta ㆍ (modern Hangeul’da göksel nokta kısa bir çizgiye dönüşmüştür);
  • Gökyüzü ile Yer arasında arabulucu olan insanı temsil eden dikey bir çizgi ㅣ.
korean alphabet hangul
“I’ve prepared for you. Just a moment” by Tsuyuri Hara©

Kore alfabesinde blok şekilleri içinde harf yerleştirme

Kore alfabesinde yaklaşık olarak 11,000 blok şekli mümkün olduğu söylenir. Peki, bir harfi bir blok içine nasıl yerleştirirsiniz? Hepsini hafızanızda mı tutmanız gerekiyor?

Endişelenmeyin. Hayır. Bir blok içinde harf yerleştirme mantığını anladığınızda, Korece yazmak sizin için çocuk oyuncağı haline gelecektir. İşte bazı ipuçları:

  • Eğer ünlü, ㅏ, ㅑ, ㅓ, ㅕ veya ㅣ gibi uzun dikey bir çizgiden oluşuyorsa, ona eşlik eden ünsüz bloğun ilk (veya sol) yarısını alacak ve ünlü ikinci yarısına yazılacaktır: ㅂ + ㅣ = 비 (bi) veya ㅇ + ㅏ = 아 (a);
  • Eğer ünlü, ㅗ, ㅛ, ㅜ, ㅠ veya ㅡ gibi uzun yatay bir çizgiden oluşuyorsa, ona eşlik eden ünsüz bloğun üst yarısına yazılacak ve ünlü alt yarısına yazılacaktır: ㅋ + ㅠ = 큐 (kyu) veya ㅇ + ㅗ = 오 (o);
  • Eğer bir ünsüz ve bir ünlü varsa ve ardından başka bir son ünsüz ekleniyorsa, ikinci ünsüz harfi blok şeklinin tam altına yazılacak ve buna 받침 batchim (“destek zemini”) denir: 부 + ㄹ = 불 (bul) veya 아 + ㄴ = 안 (an);
  • Eğer ünlü yönelimleri birleştiriyorsa (hem uzun dikey bir çizgi hem de uzun yatay bir çizgi içeriyorsa, örneğin ㅢ), o zaman ünlü başlangıç ​​karakterini alttan sağa doğru saracak: ㅇ+ ㅢ = 의 (ui).

Sadece günde 10 dakikada akıcı bir şekilde Korece konuşun

Hızlı bir şekilde akıcı bir şekilde Korece konuşmak mı istiyorsunuz? Mondly’yi edinin, sizin ana diliniz gibi Korece konuşmanıza yardımcı olacak ödüllü dil öğrenme uygulamasını kullanın.

Eğer Korece konuşulan bir ülkede yaşamıyorsanız Korece telaffuzunu ustalaştırmak gerçekten zor olabilir. Ancak Mondly ile benzersiz, hızlı ve son derece etkili bir öğrenme yöntemine erişeceksiniz. Bu yöntemle doğal bir şekilde Korece öğrenmek mümkün olacak; pratik konular, gerçek diyaloglar ve ısırık boyutlu Günlük Dersler ile Koreceyi öğrenmek kolaylaşacak.

Mondly’yi bilgisayarınızda, tabletinizde ücretsiz olarak kullanmaya başlayın ya da daha da iyisi, Mondly uygulamasını iOS veya Android cihazınıza indirin ve dilediğiniz zaman dilediğiniz yerde hızlı bir şekilde dil öğrenin.

Şimdi Mondly’yi edinin ve hiç hayal etmediğiniz şekilde Korece konuşun!

Anonim's Gravatar

Patrik R

SEO Uzmanları ve her şeyin optimize edilmesini isteyen bir pazarlama bağımlısı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Related articles